Начало Новини Актуално Коригираха лимитите на здравните заведения в областта

Коригираха лимитите на здравните заведения в областта

Актуално

Трите големи болници в областта - старозагорските МБАЛ, Проф.д-р Стоян Киркович и УМБАЛ, и казанлъшката Д-р Христо Стамболски ще получат коригирани тримесечни лимити с по 100 хиляди лева от НЗОК.

Радка Демирева, началник-отдел Здравно осигуряване, бюджет и финанси в РЗОК - Стара Загора, уточни за медията ни, че това продължава практиката бюджетите да се утвърждават на тримесечия и когато се установи недостиг, да се прави мотивирано предложение за корекции до РЗОК. Касата, на база предходни отчети на суми, месечни обеми на разходи от зимния сезон (в случая), остатъци от лимита за тримесечието и прогнозна дейност, прави свои разчети и писмени искания за съответни суми до Надзорния съвет на НЗОК.
На журналистическото ни питане дали броят на леглата в здравните заведения влияе върху размера на отпуснатите пари, представителката на Касата заяви, че това не е основен принцип, а се оценява тяхната използваемост. Няма възможност за 100 процента удовлетворяване на исканията на ръководителите на болниците. Естествено е да искат повече. Стараем се това да става балансирано е позицията, която защитават от Касата.
За 4-тото тримесечие РЗОК - Стара Загора, е направила предложения за допълнително финансиране с по-малки суми на още 13 лечебни заведения. Без допълнително финансиране ще останат само болница Ритъм и Областният диспансер по кожно-венерически заболявания в Стара Загора.
Всички здравни заведения ще получат одобрените средства по отчетите за ноември най-вероятно около 20 декември.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини