Начало Новини Актуално копие на космическия спътник Интеркосмос България - 1300 е експонирано във фоайето на Община Стара Загора

Копие на космическия спътник Интеркосмос България - 1300 е експонирано във фоайето на Община Стара Загора

Актуално

Във фоайето на Община Стара Загора от днес може да се разгледа копието на космическия спътник Интеркосмос България - 1300. Той ще бъде част от специално създаден монумент, напомнящ на жителите и гостите на града за космическата слава на Стара Загора.

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин и Регионален академичен център Стара Загора. Идеята се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Реализацията на начинанието започва през 2021 година, когато се навършват 40 години от изстрелване на спътниците. Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за осъществяването на програмата Интеркосмос България-1300.

Дарителска кампания обедини усилия на различни фирми и личности, които прегърнаха идеята. В края на 2021 година, работници от предприятието Хранинвест ХМК - Стара Загора транспортираха копието на спътника Интеркосмос България - 1300 от сградата на Института за космически изследвания и технологии при БАН за професионална реставрация. След реставрационните дейности, копието, което очаква своето монтиране в специалния монумент в парк Артилерийски, е максимално доближено до реалния вид на спътника в годината му на създаване.

Цялостният проект е модерен и интерактивен, а инициаторите са убедени, че ще бъде атрактивен обект за посещения, напомнящ за един от туристическите слогани на града - Стара Загора - център на Вселената.

Повече за идеята, подкрепяна и изпълнявана активно и от Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Още новини