Начало Новини Актуално Консумацията на бира в Европа има спад. Кризата повлия и на бирената индустрия

Консумацията на бира в Европа има спад. Кризата повлия и на бирената индустрия

Актуално
бира

В Брюксел се проведе традиционното годишно събрание на Пивоварите на Европа, което обедини националните асоциации на 30 страни. На срещата на най-високо равнище беше направен анализ за развитието на индустрията през последните 5 години и последствията от икономическата криза върху производството и консумацията на бира в Европа.

За пръв път от пет години насам на срещата на европейската организация бяха представени статистически данни за пивоварния сектор в Европа. Алберто да Понте – президент на Пивоварите на Европа, коментира, че изнесените факти и цифри показват само една част от приноса на пивопроизводителите, който стои зад всяка чаша бира, дори и в годините на стагниран пазар.

Цифрите доказват, че 2009 година е била най-трудната за бранша. Според изнесените данни на Стария континент са били произведени близо 383 милиона хектолитра бира, 364 от които в страните от Европейския съюз. На първо място по този показател традиционно е Германия с 98 млн. хектолитра, следвана от Великобритания – 45 млн. хектолитра и Полша – 36 млн. За България тази цифра е близо 5 млн. хектолитра. Германия отново е и с най-висока пряка работна заетост в пивоварния бранша - 28 412 човека, а втора е Великобритания  - 13 900 човека.

Според анализаторите единствената причина за спада в производството и консумацията на бира е повсеместната икономическа криза. Всички са убедени, че с нейното отшумяване пазарът ще се върне към нормалните си нива отпреди няколко години.
През 2009 г. консумацията на бира на глава от населението в Европа е 69,6 л срещу 72,9 л през 2008 г. За България тези стойности са съответно 67 л за 2009 срещу 73 литра през 2008. Потребителите на пиво само в страните от Европейския съюз през 2009 г. средно са консумирали 75, 3 л бира. С най-сериозен принос в употребата на пиво е Чехия – 159,3 л на човек, след която се подреждат Германия – 109,6 л и Австрия – 106,2 л. В Испания любителите на бира са изпили 36 млн. хектолитра, като 15% от тях се падат на нискоалкохолни и безалкохолни  брандове.

Въпреки трудните времена, по време на срещата на Пивоварите на Европа всички национални асоциации отчетоха съществен напредък в реализацията на най-важните политики, доказващи отговорността на пивоварния бранш пред потребителите и обществото като цяло. Съюзът на пивоварите в България също представи проектите си, насочени към превенция употребата на алкохол от лица под 18 г., резултатите от научните изследвания върху съставките на бирата и ефекта от умерената консумация на пиво. Специално внимание предизвика продължаващата втора година информационна кампания за качествата на българското пиво „Природата изБира най-доброто за теб”. Според направените проучвания около 43% от родните любители на бирата вече имат познания за нейните характеристики и проявяват интерес към бирените традиции и култура.  
Саморегулацията на рекламните комуникации, проектите за превенция на злоупотребата с алкохол и научните проучвания върху качествата на кехлибарената напитка са високо оценени и насърчавани от европейски институции. Доказателство за това са проведените през годината срещи на най-високо ниво, включително с Комисаря по здравеопазване в ЕС Джон Дали и с Комисаря по транспорта Сийм Калас. Предизвикателствата пред пивоварния бранш бяха обсъдени на Октомврийския форум с Председателя на Европейския съвет Херман Ван Рампой и  депутатите от Бирения клуб към Европейския парламент.

Добрата новина е, че вече има ясни знаци за преодоляване стагнацията от кризата и европейската пивоварна индустрия е готова да продължи напред. Тези тенденции допълнително мотивират производителите на бира да продължат своите бизнес инициативи, предлагайки по-богата гама пиво, включително безалкохолни и нискоалкохолни асортименти, тъмно пиво, бутикови производства и специфични регионални брандове. Тези нагласи отразяват очакванията на консуматорите, които приемат бирата като най-популярната общоевропейска напитка, подходяща за всеки вкус и предпочитания.

За допълнителна информация относно традиционното годишно събрание на Пивоварите на Европа – www.pivovari.com – Пивоварите на Европа.

Съюз на пивоварите в България
Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната. Членове на сдружението са „Болярка ВТ”, „Загорка”, „Каменица”, „Карлсберг България”, „Ломско пиво”.  Съюзът членува в Пивоварите на Европа от 2008 г. и е определян като най-динамично развиващата се асоциация в бранша.

Още новини