Начало Новини Актуално Консултации на премиера с работодателите за подобряване на бизнес климата (видео)

Консултации на премиера с работодателите за подобряване на бизнес климата (видео)

Актуално

председател Българска търговско-промишлена палата Цветан СимеоновРазискванията между ръководителите на работодателските организации и премиерът Пламен Орешарски бяха подчинени на проблема с регулаторните режими в България. Разговорите днес бяха в рамките на започналите в Министерския съвет консултации за приемане на мерки за подобряване на бизнес климата в страната.

В консултациите взе участие председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той представи вижданията на БТПП за необходимите мерки, които трябва да се предприемат.

След срещата Цветан Симеонов съобщи, че регистрационните режими у нас са 770 и изтъкна, че според БТПП кардиналното решение на проблема е въвеждане на електронното правителство. Когато всички регулаторни режими се обслужват от механизма на едно бъдещо електронното правителство, самата администрация ще бъде затруднена да извлича допълнителни неполагащи ѝ се облаги. Така ще настъпи обстановка, в която много от режимите ще се окажат ненужни и ще отпаднат, поясни председателят на БТПП.

Освен това е необходимо освобождаване на държавата и държавните институции от изпълнението на функции, свързани с изразходване на държавни средства в направления, в които частни фирми и неправителствени организации оказват услуги, категоричен е Цветан Симеонов.

Ако държавата желае да провежда политика в определена област с държавни средства, това трябва да става с обществени поръчки, а не със създаване на административни звена, каза Цветан Симеонов.

По проблема с обществените поръчки председателят на БТПП изтъкна категоричната позиция, че информацията за обществените поръчки трябва да бъде достъпна – да се обявява в интернет, кандидатстването да става през интернет и дори класацията да се извършва от софтуер.Консултации на премиера с работодателите за подобряване на бизнес климата

Засягайки темата за работата на контролните органи, Цветан Симеонов подчерта, че дейността им трябва да бъде по-активна и ефективна.

Цветан Симеонов подчерта още, че законодателната дейност трябва да бъде извършвана на основата на спазване на принципа за оценка на въздействието на нормативните актове. Липсата на такава оценка се отчита като един от най-отрицателните фактори, препятстващи решенията за инвестиции в България, посочи той.

Имаме перфектен закон за намаляване на административните процедури - Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, но той не се спазва, посочи още Цветан Симеонов и отбеляза със задоволство, че премиерът във встъпителното си изказване е констатирал, че действително на общинско равнище има доста отклонения от правилата по отношение на въвеждането на нови лицензионни режими. Ние подкрепяме премиера, защото всеки един режим, съгласно закона, трябва да се въвежда със закон, а общините си позволяват да го правят с техни решения, което означава, че повечето такива режими са незаконни, добави Цветан Симеонов.

По думите на председателя на БТПП, необходимо е по-широко включване на неправителствения сектор в управлението на съответните отрасли, включително и приемането на Закон за браншовите организации с ясен регламент за тяхното ангажиране в управлението на всички етапи – законодателство, предложения за промени на законодателството, предложения за усъвършенстване, оценка на въздействието, участия в оценяването на предложенията в търгове за обществени поръчки.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов още в началото на изказването си насочи вниманието на участниците в консултациите и към неотложната необходимост от възобновяване на тристранния диалог.

Започналите днес консултации между премиера и работодателите за подобряване на бизнес климата са само първата стъпка и вече са планирани нови срещи. В тази връзка Търговско-промишлена палата - Стара Загора се обръща с молба към всички предприемачи да представят своите проблеми, конкретни предложения и препоръки към правителството. Вижте повече за това как позицията на представителите на бизнеса може да стане част от консултациите за подобряване на бизнес климата.

 

Още новини