Начало Новини Актуално Консорциумът на превозвачите в Казанлък увеличи цените на билетите

Консорциумът на превозвачите в Казанлък увеличи цените на билетите

Актуално

От 14 февруари т.г. консорциум Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък ДЗЗД си позволи да увеличи едностранно цените на билетите по междуселищните линии от общинската транспортна схема в община Казанлък и на вътрешноградските линии в град Казанлък, съобщиха вчера от пресцентъра на Общината.

Мотивът на превозвачите е увеличението на цената на дизеловото гориво, в резултат на което търпели загуби.
Съгласно договорите за възлагане на обществен превоз на пътници с автобусен транспорт, сключени между Община Казанлък и превозвачите, увеличение на цените става след писмено и обосновано предложение пред Възложителя, в случая Общината, който го внася в Общинския съвет за утвърждаване.

На 11 януари т.г. превозвачите внасят в общинска администрация искане за увеличение на цените на билетите, което обаче не е подплатено с достатъчно аргументи за това. На 21 януари консорциумът внася второ предложение, което отново не е пълно, в него са упоменати само направените разходи от страна на превозвачите, без да са посочени приходите от дейността. След поредица от разговори с кмета Галина Стоянова и настояване от страна на Община Казанлък да не се предприема увеличение на цените на билетите, предвид утежненото финансово състояние на хората в зимния сезон, предстоящите съкращения в Арсенал и други предприятия, консорциумът не се отказа от исканото увеличение. На 8 февруари общинска администрация  представя тяхното предложение за разглеждане от ОбС и за вземане на решение.

Без да изчака решението на Общински съвет - Казанлък, консорциум Обединение на автобусните превозвачи от община Казанлък ДЗЗД е увеличил с 20% цените на билетите по автобусните линии, извършващи превози между Казанлък и населените места в общината. Цената на билета за всички линии от вътрешноградския транспорт също бе вдигната от 0.70 на 0.80 лв.

За увеличението гражданите са научили едва когато са се качили в автобуси на 14 февруари. В тях са били разлепени заповеди на управата на консорциума за новите цени на билетите.
Тъй като увеличението на договорените цени е едностранно от страна на превозвачите, Община Казанлък обмисля и възможността да прекрати договора с тях, допълват от пресцентъра.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини