Начало Новини Актуално Конфликт на интереси стои зад обществена поръчка в Стара Загора

Конфликт на интереси стои зад обществена поръчка в Стара Загора

Актуално

Конфликт на интереси и връзка между председателя на комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка и класирания на първо място, установиха в хода на обществено наблюдение от асоциация Електронно наблюдение, възложено от Камарата на строителите в Стара Загора. Консорциум „Загоратранс” е избран за изпълнител на поръчка „Реконструкция и обновяване на учебни заведения на територията на Община Стара Загора”. Парите за проекта са от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие” в размер на над 5 млн.лв.

Дни преди общината да обяви победителя в края на 2009 г., от Областното представителство на Камарата на строителите декларираха пред медиите своето остро несъгласие с непрозрачния начин на провеждане на предварително нагласената обществена поръчка.
Те са изпратили и писмо до кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев, с което са го уведомили за нагласите сред участниците, че търгът е уговорен и се знаят фирмите, които ще бъдат класирани, като едната е свързана с политически фигури.
От Камарата са настоявали също така, за да се избегне елемента на съмнението, в тръжната комисия да бъде включен техен представител, каквито са изискванията на Закона за обществените поръчки. Такъв, обаче, не е бил допуснат.
Марин Божков от асоциация Електронно наблюдение обяви, че зам.-кметът на община Стара Загора Мария Динева, която е председател на тръжната комисия, е във фактическо съжителство с лице, което има трайна бизнес обвързаност със спечелил търга. В консорциумът-победител влизат фирмите „Стубел М” - Стара Загора със собственик Михаил Михайлов, и „Монолит” - Хасково. Тя е собственост на бившия депутат от Български народен съюз Иван Стаматов, чийто колега по парламентарна банка е старозагорският екснароден избраник - земеделецът Евгений Жеков. На 23 септември 2008 г. двамата направиха първа копка на първата сграда от Бизнес-парк - Стара Загора. Финансовата криза, обаче, остави само на идея 8-етажния луксозен комплекс.
В търга ремонтите на детски заведения са участвали 19 фирми и консорциуми, от тях са допуснати само „Загорастрой” и ИНСО - София. Победителят е дал оферта от 3,849 лв. без ДДС и срок за изпълнение 1 месец.
Това е абсурден период за изпълнение на поръчката, заявиха от Камарата на строителите. Според тях, за да се вместят в 30 дни, двете фирми трябва да имат общо 1062 работици. Според регистъра на строителите, обаче, в края на миналата година „Стубел М” е разполагал 50 души, а „Монолит” - с 330.
Мария Динева не е декларирала тези обстоятелства, няма реакция и от страна на кмета на общината проф. Светлин Танчев. Освен това обществените наблюдатели са поискали преди понече от 20 дни от градоначалника да им предостави достъп до тръжната документация, но все още нямало отговор нито от негова страна, нито от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
В общественото наблюдение са се включили на този етап двама общински съветници от Коалиция за България - Стара Загора. Извършва се и парламентарно наблюдение, каза още Марин Божков.

Още новини