Начало Новини Актуално Конфликт на интереси с мирис на нафта в 12-о ОУ?

Конфликт на интереси с мирис на нафта в 12-о ОУ?

Актуално

Приключи проверката на Инспектората на Община Стара Загора в 12-о основно училище в кв. "Лозенец" по сигнал за сериозен конфликт на интереси. В него е замесено името на директорката Валя Монева и начина, по който училището е зареждано с нафта. Случаят станал известен след отказ на общински финансов контрольор да одобри заявка за разход на стойност 95 хил. лева. На контрольора направило впечатление, че сумата за горивото и другите консумативи ток и вода е необосновано висока, а от документите станало ясно, че съдовете за нафта са пълни и могат да поемат началото на отоплителния сезон.

Последвалата проверка от комисия с представители на звено "Инспекторат", юридическия отдел на Общината, Общинска полиция, представители на Инспектората по образованието към МОН и служители на училището e установила липса на 7100 литра нафта. Освен това станало ясно, че до 10 януари 2009 г. Монева е била съдружник във фирмата, определена като доставчик на горивото. Първата сделка е осъществена на 6 януари, когато Законът за конфликт на интереси вече е в сила. Поръчката е за 16 500 литра. На 12 януари Монева е прехвърлила дружествените си дялове във фирмата на майка си, а месец по-късно отново са закупени 14 000 литра нафта. Процедура по Закона за малките обществени поръчки за доставка на гориво за отопление за сезон 2009-2010 година е проведена едва през май и тя отново е спечена от фирмата на майката. Конфликтът на интереси е явен, категорични са от звено "Инспекторат". Ръководителят на звеното Методи Марков допълни, че при проверката са засечени и други нарушения, по които се очаква компетентните органи да си кажат думата, пише вестник Старозагорски новини.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Любомир Любенов обясни, че по случая вече работи тяхната комисия за конфликт на интереси. Ако фактите се потвърдят, след нейното произнасяне пред директорката имало две възможности - или да признае, че е нарушила закона, и да бъде освободена, или да се жалва пред Административния съд.
Припомняме, че наскоро името на Монева попадна във фокуса на медиите във връзка с почистването на двора на училището от хвърлените там тонове битови отпадъци. По време на организираната от Общината бригада директорката и нейните подчинени не пожелаха да вземат участие.
В 12-о основно училище, което се намира в ромския квартал в Стара Загора, списъчният състав на децата е 650. При проверка на Инспектората на образованието през миналата година обаче е установено, че едва 40% от тях посещават занятията.

Още новини