Начало Новини Актуално Конференцията на БСП в Стара Загора се събра заради изборния резил, за да гласува съвсем друго

Конференцията на БСП в Стара Загора се събра заради изборния резил, за да гласува съвсем друго

Актуално

Вместо оценка на предизборната си кампания и на постигнатите резултати от двата вота - за Европарламент и Народно събрание, вчера делегатите на общинската конференция на БСП в Стара Загора гласуваха почти единодушно друг документ - подготвеният от лидера им Бойчо Биволарски анализ за организационното състояние на общинската структура.

Така на практика обявената предварително тема на заседанието на конференцията - анализ на причините за най-големия изборен резил от 20 години насам и приемане на политическа оценка по този повод, бе подменена с гласуване на статистически документ за броя на партийните членове, пол, възраст, образование и прочее паспортни характеристики. Самата конференция бе уважена едва от 68 процента от легитимно избраните делегати - от 257 имащи право на глас социалисти там присъстваха 185, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера в конферентната зала на луксозния хотел "Мериан палас" делегатите отхвърлиха предложението на Ставри Сотиров и Иван Кралев конференцията да гласува "вот на доверие" на общинския лидер Бойчо Биволарски и изпълнителното бюро. Самият Биволарски, подкрепен от заместника си Илия Златев, определи това предложение като противоуставно.
Въпреки това конфериращите се обединиха около идеята делегатите на социалистическия конгрес от Стара Загора да внесат като предложение висшият орган на партията да стартира нов пълен цикъл на отчети и избори в БСП и извънреден конгрес, който да се проведе в срок от шест месеца. Ще припомним, че пръв такова предложение в Националния съвет на БСП преди два месеца депозира областният председател на социалистите Трифон Митев, но то бе отхвърлено от мнозинството от състава на НС.
В речта си пред другарите си Биволарски определи случилото се на двата вота като "тежка загуба". Според него изборите били нещо като кастинг, "избирателите не четат предизборни програми и платформи, а гледат как изглеждал лидерът на една партия и как говори с хората." "Нашите лидери стояха величествено", сподели наблюденията си за поведението на позитанци от времето на изборите старозагорският социалистически водач. Другарска критика отнесе и Сергей Станишев. "Откакто е избран на този пост, председателят на БСП не намери време за среща с актива на общинската организация", констатира тъжно още той. Освен това кандидатите за депутати се третирали по различен начин от общинската организация и от областния партиен съвет. Листите се подреждали "на тъмно", от двама-трима човека. Все пак голям успех било, че д-р Евгений Желев бил водач на "червената" листа, и то по предложение на старозагорските му другари, а пък Желев извоювал второто място да бъде за отново достоен кандидат - за бившия зам.-военен министър Спас Панчев от коалиционния БЗС "Александър Стамболийски".
Биволарски разкритикува и медийната политика на партията, особено по време на изборите. "Заради телефонния тероризъм ми се наложи да пиша обяснения в РПУ", сподели по този повод Биволарски.
Депутатът Евгений Желев пък каза, че на тези избори "сами се бихме" и обвини една част от другарите си делегати, които "на местните избори през 2007 год. работеха срещу моята кметска кандидатура".
Вчера делегатите на конференцията решиха и да депозират до конгреса свои предложения за промени в устава на БСП. Те ще бъдат обобщени от Общинския съвет на партията преди да бъдат официално предложени.

Още новини