Начало Новини Актуално Компютър мери мазнините, топят ги с палео диета

Компютър мери мазнините, топят ги с палео диета

Актуално
хранене килограми диета

Обездвижването, стресът, храненето на крак - това е моделът на повечето хора, които страдат от наднормено тегло и редица болести като диабет, сърдечно-съдови и алергични проблеми. Всеки, който е опитал да пребори излишните килограми, знае, че това се постига трудно.

Но освен волята, в помощ може да бъде впрегнат и... компютърът. Той е част от модерна апаратурата, чрез която се измерва телесният състав и се оценява физическото състояние на пациента. Разработен е от японска фирма, световен лидер в бранша.

Но за да се измерят натрупаните в организма мазнини, не е нужно да се ходи в Страната на изгряващото слънце. В Стара Загора с такава апаратура работи Мета перфект - консултативен център, в който д-р Радослава Павлова притежава сертификат за успешно преминало обучение за работа с професионален анализатор за сегментен анализ на телесен състав и професионален софтуер GMON. Тест-апаратурата е най-нов модел, произведен през юли 2011 г. в Япония.

Уредът позволява измерване на хора от всички възрасти, дори и на деца. След въвеждане на пол, възраст, височина и физическа активност на пациента, апаратурата с прецизна точност до 0.1% изчислява телесно тегло, мастна тъкан, вода, свободна от масти тъкан, мускулна и костна маса, разказва д-р Павлова.
Според нея, чрез осемте електрода на професионалния анализатор става възможно да се представи поотделно съставът на отделните части на тялото. Изчисляват се висцералната мастна тъкан в тялото, съдържанието на вода и други показатели.

Получените резултати за конкретния човек могат да бъдат съхранени и да се проследяват и сравняват параметрите от следващи измервания за определен период от време. Целта е чрез превантивното изследване да се види дали има здравен риск и да се предотвратят високо кръвно налягане, развитието на метаболитен синдром, сърдечно-съдови проблеми, диабет  и др. Проследява се общият размер на течностите в организма, изразен като процент от общото тегло. Измерва се мускулната маса. Апаратът дава данни за основната обмяна, изчислява броя на калориите, които трябва да се консумират в съответствие с нивото на физическата активност в рамките на 24-часов период за да се поддържа текущото тегло.

Теглото само по себе си не дава ясна индикация за доброто здраве, или отразява напредъка на човек, който се храни здравословно и проявява физическа активност. Сегментният анализатор дава  вярна картина чрез предоставяне на много важна съществена информация за тялото: количеството на мазнините в тялото - в кг и като процент от общото телесно тегло. Данните служат за оценка на ефективността на хранителния и двигателния режим както с цел оздравяване, така и с цел подобряване на спортната форма, пояснява още д-р Павлова.
Според нея, хранителните навици могат да се променят. Тя самата с готовност би подпомогнала всеки, който иска да направи първа крачка към здравословно хранене, а за тези, които искат да преборят заболявания като диабет, хипертония, сърдечно-съдови проблеми, би разкрила и тайната на палеодиетата, дала добри резултати при много пациенти. Центърът осигурява и консултация със специалист по хранителни продукти, предлага и хранителен режим за конкретния клиент съобразно здравословното му състояние и резултати от теста.

Имам желание да се занимавам с проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването при учениците в Стара Загора, защото точно те ще бъдат бомба със закъснител”, коментира д-р Павлова. Тя е готова да сътрудничи със здравни институции и неправителствени организации в ползва на общността.

Информация: вестник Новината

Още новини