Начало Новини Актуално Компания на българин влезе в историята: Стана третата, върнала невредим космически кораб от орбита

Компания на българин влезе в историята: Стана третата, върнала невредим космически кораб от орбита

Актуално

Компанията разработва иновативен метод за отглеждане на лекарства в Космоса.

Екипът на Varda Space Industries току-що влезе в историята, след като стана едва третата, върнала на Земята невредим космически кораб от орбита след SpaceX и Boeing.

Един от съоснователите на компанията за космически изследвания е българинът Делян Аспарухов.

Сигурни сме, че тепърва ще чуваме много за Делян Аспарухов, както и за неговата компания, защото този исторически успех е предвесник на огромен потенциал.

Целта на Varda е да разработи нов метод за производство на материали в Космоса, възможност за изграждане на продукти, които са полезни на Земята, по-ефективно в микрогравитация. Успешната мисията W-1 на Varda Space Industries приключи в сряда (21 февруари) с кацането на капсулата, съдържаща кристали от лекарството Ритонавир, което е отгледано в орбита, и се използва лечение на ХИВ и хепатит С.

От компанията обявиха, че следва да транспортира капсулата обратно в централата си в Лос Анджелис за анализ, който трябва да провери качествата на лекарството във фармацевтична лаборатория.

Флаконите с Ритонавир на борда на космическия кораб ще бъдат изпратени до нашите сътрудници Improved Pharma за изследване след полета, написа Varda в публикация на X. Освен това данните, събрани през целия полет на капсулата, с която достигнахме хиперзвукови скорости - ще бъдат споделени с ВВС и НАСА по договор, който Varda има с тези агенции.

Компанията планира да бъде пионер в използването на космически кораби за производство в орбита.

Тези партньорства с НАСА са чудесен начин за нас да ускорим развитието си, каза съоснователят на Varda Делян Аспарухов пред CNBC.

Системата на Varda използва превозно средство от три части: космически кораб, производствен модул и защитена с топлинен щит капсула за повторно влизане през атмосферата и кацане. Основана в края на 2020 г., Varda е събрала 53 милиона долара инвестиции до момента и наскоро се премести в централа с площ от 5600 кв.м в Ел Сегундо, Калифорния.

Летателното превозно средство, което компанията проектира, е построено за по-малко от 18 месеца от първия ден на работа на екипа.

Амбициите на компанията, според CNBC, са първата версия на капсулата да изпълни първите четири мисии на Varda и да върне от 10 до 15 килограма произведен материал на полет. Компанията има за цел да премине към втора версия на летателния апарат към края на 2025 г., като увеличи количеството върнат материал до 100 килограма наведнъж.

Източник: businessnovinite.bg

Още новини