Начало Новини Актуално Комисията по досиетата установи: Деветима от кандидат-кметовете в област Стара Загора - с принадлежност към ДС

Комисията по досиетата установи: Деветима от кандидат-кметовете в област Стара Загора - с принадлежност към ДС

Актуално

Комисията по разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия, известна в общественото пространство като Комисия по досиетата, установи принадлежност на 9-има от кандидат-кметовете в Старозагорска област към ДС.

Любопитна подробност е, че всичките 11 кандидат-кметове за община Стара Загора не са обременени с агентурно минало, пише вестник Старозагорски новини.

Откритите от Комисията по досиетата кандидати с принадлежност към ДС са за градовете: Павел баня, Казанлък и Шипка и за селата: Дунавци, Боздуганово, Дълбоки, Черганово, Паничерево и Габарево.
Двама от тях - за Павел баня и Черганово, са от партията на Яне Янев - ПП РЗС, по един има от ДПС и БСП, а останалите са издигнати от инициативни комитети и местни коалиции.

Шестима от деветимата са били агенти под псевдонимите Ястреб, Николай, Емил, Христов, Гошо и Явор. Останалите трима са: съдържател на явочна квартира под псевдонима Ровно, нещатен служител и резидент под псевдонима Чапаев.

До редакционното приключване на Старозагорски новини стана известно, че един от нарочените агенти притежава документ от Комисията по досиетата, че не бил свързан с ДС. Той обаче е издаден не предизборно, а при встъпването му в държавна длъжност.

Още новини