Начало Новини Актуално Комисията Кушлев иска от казанлъшки бос имущество за над 1 млн. лв.

Комисията Кушлев иска от казанлъшки бос имущество за над 1 млн. лв.

Актуално

Старозагорският окръжен съд отложи делото срещу Димитър Георгиев, известен в Казанлък като Митьо Шашмата, поради спешното му приемане в болница. Делото е заведено от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, както е известна комисията "Кушлев".

Внесеният иск срещу казанлъшкия бос е за 1 058 729.70 лева. Освен Димитър Георгиев, като ответници в съда бяха призовани Здравка Георгиева, Генчо Генчев, Стефан Георгиев, Нейка Петрова и Пепа Златева-Енева. На тези лица Шашмата е прехвърлял част от незаконното имущество, пише вестник Старозагорски новини.
От пресцентъра на комисията съобщават, че предварителната проверка е започнала през ноември 2006 г., след получаване на уведомление от Районен съд - Казанлък, за влязла в сила присъда за извършено престъпление по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс - незаконно държане на боеприпаси.
Въз основа на събраните данни от проверката през юли 2008 г. срещу Шашмата е образувано производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
В резултат на извършената проверка, комисията "Кушлев" установява, че през проверявания период (1995 г. - 2007 г.) лицето е реализирало общо приходи в размер на 806.73 минимални работни заплати за страната, а са извършени разходи в размер на 6714.24 минимални работни заплати, т.е. явява се разлика в размер на 5904.51 минимални работни заплати.
Според събраните доказателства, няма данни за законни доходи на лицето, позволяващи му придобиването на процесното имущество, затова комисията е внесла мотивирано искане в Окръжен съд - Стара Загора, за отнемане в полза на държавата на 12 недвижими имота, 4 автомобила, както и сумата от 68 хил. лева.

Още новини