Начало Новини Актуално Комисия ще решава съдбата на 30-годишен чинар

Комисия ще решава съдбата на 30-годишен чинар

Актуално

Тревожен сигнал от старозагореца Георги Търновски постъпи в редакцията на в.Старозагорски новини навръх 5 юни - Световния ден на околната среда. Той касаеше спасяването на 30-годишен чинар, намиращ се между жилищните кооперации на ул.Георги Раковски NoNo 21 и 23.

Още преди две години съседите искаха дървото да бъде отстранено с оплакването, че кореновата му система пречи на сградата. Наистина на места тя подкопава тротоара, но мисля, че могат да се търсят варианти за решаването на този проблем, без да е нужно да отсичат дървото. Все пак не искаме да живеем в пустиня, нали?!, заяви риторично старозагорецът Георги Търновски.
Когато преди 2 години пуснал жалба в Общината, от там му отвърнали, че се режат само сухите клони. На 4 юни т.г. отново подрязвали дървото от южната страна и Георги подал жалба в Общината. На следващата сутрин кастренето на дървото продължавало...

Отново отидох в Общината и разговарях по проблема със зам.-кмета Йордан Николов. Тогава той разпореди да спрат подрязването, докато не се разгледа ситуацията. Надявам се на адекватни мерки, които да удовлетворят живущите и в двете кооперации, заключи Георги Търновски.
Според началника на звено Благоустрояване и озеленяване в Община Стара Загора Галя Караджова, причината гражданите да искат премахване на дървото е инцидент, случил се на същата улица тази зима. На адрес Георги Раковски No 28 се е срутила огромна липа, която е причинила доста щети.
Според мен има основание в жалбата дървото да се премахне. Улицата е тясна, къщите - малки, а чинарът е наклонен и неговата коренова система започва да пречи. Ние имахме предписание за намаляване на клоните му, което изпълнихме през изминалите два дни. Засега работата е прекратена. По разпореждане на зам.-кмета Йордан Николов нарочна комисия ще прецени дали дървото да бъде отсечено, или не. Тогава ще стане ясно в полза на сянката или в полза на безопасността ще се реши проблемът..., заяви Галя Караджова.
Според Георги Търновски обаче чинарът е напълно здрав и няма опасност да падне и да причини щети.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини