Начало Новини Актуално Комисар Мария Габриел в интервю за Le Figaro: Науката е ключова за изход от кризата с коронавируса

Комисар Мария Габриел в интервю за Le Figaro: Науката е ключова за изход от кризата с коронавируса

Актуално

Le Figaro - Мария ГабриелНай-големият авторитетен френски ежедневник Le Figaro публикува интервю с комисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, посветено на нейната роля в координирането на научните изследвания в борбата с коронавируса на европейско ниво. В интервюто комисарят отбелязва, че само седмица след първите случаи, координацията е спомогнала за решаването на конкретни проблеми, вкл. осигуряване свободното движение на стоки. Още през месец януари, Европейската комисия пое водеща роля. Незабавно мобилизирахме допълнителни средства за научни изследвания на стойност 48.2 милион евро, с които подпомогнахме 151 научни екипа, казва Мария Габриел. С подкрепата на министрите на науката на държавите-членки на ЕС, бе приет План за действие с конкретни мерки за подпомагане на научните изследвания. Една от тях е стартираната от комисаря платформа за обем на научни данни и резултати.

Пред вестника Мария Габриел споделя и за трите приоритетни области за действие - диагностика, лечения и ваксини срещу вируса. Чрез Европейския съвет за иновации бяха инвестирани допълнителни 150 милиона евро в подкрепа на стартиращи и малки и средни предприятия, които предлагат иновативни решения за борба с пандемията. Еврокомисарят обръща също внимание, че само преди няколко дни Европейската комисия мобилизира допълнително един милиард евро и сподели: Изключително важно е да действаме на глобално ниво, като Европейския съюз играе водеща роля в борбата с кризата, посочва тя.

Според Мария Габриел дълготрайното решение на кризата минава през науката. Тя информира, че Европейската комисия подкрепя усилията на редица компании и научни организации, тъй като опитите за използване на различни технологии увеличават шанса за успех. Предизвикателството сега е да бъдат идентифицирани максимално бързо проектите, които имат най- голям потенциал. Комисар Мария Габриел подчертава още, че е важно да се подсигури целия процес от намирането на ваксина, до производството и разпространението. В тази връзка тя информира за Глобалната инициатива за набиране на средства за борба с вируса, която под ръководството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен събра почти 7.5 милиарда евро като първоначална инвестиция за развитие на ваксини, лечения и диагностика.

По отношение на образованието и културата, еврокомисарят заявява: Преди всичко искам да благодаря на учителите, родителите и дейците от областта на културата за техните усилия в продължение на повече от два месеца. Тя информира, че над 90% от учениците имат достъп до онлайн обучение, но остават сериозни предизвикателства. На европейско ниво бяха създадени платформи за споделяне на добри практики и идеи, както в областта на образованието, така и на културата. Специално внимание комисарят обръща на важността на културния туризъм за възстановяване на туристическия сектор в Европа.

По отношение на уроците, научени от кризата, Мария Габриел заявява:

Важно е европейските граждани да разберат по-добре ролята на ЕС в борбата с коронавируса. Бих желала да ги запознаем с действията на европейско ниво, като напр. създаването на резерв за осигуряване на маски, тестове и вентилатори. В допълнение, настоящата криза показва ясно фундаменталната роля на науката за справяне със сериозните икономически предизвикателства. В бъдещия европейски бюджет трябва да включим План Маршал за науката, чрез който да осигурим ефективна реакция за преодоляването на бъдещи кризи, каза българският еврокомисар.

Интервюто е публикувано на страницата на вестник Le Figaro: https://www.lefigaro.fr/actualite-france/c-est-la-science-qui-nous-permettra-de- sortir-de-la-crise-20200510

Още новини