Начало Новини Комисар Мария Габриел: Науката и иновациите са в центъра на глобалната инициатива на ЕС за борба в коронавируса

Комисар Мария Габриел: Науката и иновациите са в центъра на глобалната инициатива на ЕС за борба в коронавируса

ГабриелЕвропейският съюз обедини силите си с глобални партньори, за да даде старт на кампания за набиране на дарения - Глобални действия срещу коронавируса . Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел приветства инициативата, подчертавайки водещата роля на науката и

иновациите за справяне с кризата: Научни работници и изобретатели от всички страни работят ежедневно за намирането на решения за опазването на живота и здравето на хората. За да подпомогнем техните усилия, Европейският съюз, заедно със Световната здравна организация и международни партньори, отправяме призив за разработване и осигуряване на равен достъп до качествени, ефективни и достъпни диагностика, лечение и ваксина против коронавируса.

За да бъдат събрани необходимите финансови средства, ЕС и международни партньори обявиха световен маратон за тяхното набиране.

Началото ще бъде поставено на 4 май, като средствата ще се предоставят от държави и бизнеса. В тази инициатива Европейският съюз си партнира както с държави от целия свят, така и с международни организации и водещи фондации, които работят активно в областта на научните изследвания и иновациите. Сред тях са Коалицията за епидемиологична подготовка (CEPI), Wellcome Trust и други.

Кризата с коронавируса показа отново ключовата роля на науката за отговор на предизвикателствата, пред които са изправени нашите общества. Поставяме си целта да наберем средства на стойност 7.5 милиарда евро, с които ще бъдат финансирани научноизследователски дейности в три области, важни за всеки от нас: диагностика, лечение и ваксини за коронавируса. За да се справим успешно с кризата е необходимо да координираме нашите дейности на световно ниво. Тази глобална инициатива ни приближава до намирането на ефективни решения срещу пандемията, коментира още българският еврокомисар Мария Габриел.

Още новини