Начало Новини Комисар Мария Габриел и фондация Гейтс: Само международно координиран отговор ще ни позволи да се справим с кризата

Комисар Мария Габриел и фондация Гейтс: Само международно координиран отговор ще ни позволи да се справим с кризата

ГабриелЕврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе видео среща с ръководството на Фондация Бил и Мелинда Гейтс. В рамките на установено партньорството в областта на здравеопазването и науката, на поредната им среща бяха обсъдени конкретни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с коронавируса. Еврокомисарят благодари на фондацията за инициативите за координация в глобален план, които включват и подкрепа за разработването на ваксини.

С Фондация Гейтс споделяме виждането, че борбата с разпространението на коронавируса изисква да засилим още повече сътрудничеството на международно ниво, както и инвестициите в областта на научните изследвания. Всички разчитаме именно на науката, обмена на данни и иновациите в глобален план, за да намерим ефективни средства срещу COVID-19, коментира Мария Габриел.

Обсъдено беше сътрудничеството в три основни посоки за действие: развитие на ефективна диагностика, на лечения, както и необходимите стъпки да се съкрати максимално времето за успешно разработване на ваксина против коронавируса.

Българският еврокомисар обърна внимание на значителните ресурси, които Европейският съюз мобилизира, за да се постигне напредък в тези области, както и на важността да се осигури равен достъп до всички видове терапии, лечения и ваксини. Тя отбеляза, че е много важно да се осигури в глобален план отворен достъп до всички видове научни изследвания.

Ключови са също общият координиран подход и обменът на данни в рамките на апликации, както и методите за проследяване на заразата. Според Мария Габриел, споделянето на информация за разпространението на вируса ще позволи да бъдат предприети по-фокусирани и ефикасни мерки, като важна част за успешното постепенно намаляване на ограничителните мерки. Съвместният изследователски център на Европейската комисия, който е под ръководството на българския еврокомисар, играе водеща роля в световен мащаб за анализ и моделиране на риска в разпространението на коронавируса.

С фондацията на Бил и Мелинда Гейтс споделяме необходимостта от тясно международно сътрудничество, добра координация и взаимодействие за вземане на съгласувани решения, когато говорим за отговор на кризата с COVID-19 и възстановяването от нея. Само чрез международно координирани действия ще успеем да развием и приложим максимално бързо ефективни диагностика, лечение и ваксина. Това ще доведе до съществени ползи за здравеопазването, икономиката и обществото в световен мащаб, коментира още Мария Габриел.

Още новини