Начало Новини Актуално Комерсиализацията на електромобилите с водороден двигател е пътят за навлизането им на пазара

Комерсиализацията на електромобилите с водороден двигател е пътят за навлизането им на пазара

Актуално

Комерсиализацията на електромобилите с водороден двигател е пътят за навлизането им на пазара

Евродепутатът професор Владко Панайотов откри организирания от него и с подкрепата на Daimler AG семинар на тема Бъдещето на водорода и горивните клетки в Европейския парламент. Събитието се цел да се представи потенциала на водородните технологии и горивните клетки, възможностите за тяхното развитие и навлизането им в близко бъдеще на Европейския пазар.

Дебатът беше модериран от Йън Уилямсън, председател на Европейската водородна асоциация.

Водородните технологии са технологиите на бъдещето, което чука на вратата ни и ние всички имаме своята роля в този процес каза още проф. Панайотов. Според него не трябва да има страх да се проучи този път на развитие, който ще доведе до едно по-зелено и по-чисто бъдеще за децата ни.

Семинарът събра повече от 40 участници, сред които членове на Европейския парламент и Европейската комисия, представители на неправителствени организации и на частния сектор. Те имаха и възможността да направят обиколка на Европейския парламент в една от тест-колите на Daimler AG с водороден двигател.

Професор Владко Панайотов направи обиколка около сградата на Европейския парламент с електромобила с водороден двигател

Водородът и горивните клетки могат да бъдат едни от ключовите технологични решения за развитието на устойчива европейска система за транспорт чрез чиста енергия. Време е за ускоряване на внедряването и навлизането на пазара на тази новаторска технология, но все още има някои основни пречки за това, подчерта лекторът на семинара д-р Йорг Уинд от отдела по Стратегически енергийни проекти и развитие на пазара на Daimler AG. Все още има големи предизвикателства в сферата на стандартизирането на тези технологии и оборудване, както и при съхраняването на енергия, допълни д-р Уинд. Според него е необходима повече регулаторна подкрепа в тази област и подходящи допълнителни стимули, за да навлязат водородните технологии и горивните клетки по-бързо на пазара. От съществено значение е комерсиализацията на автомобили с горивни клетки и изграждането на водородна инфраструктура, като станции за зареждане на гориво, да вървят ръка за ръка и в еднакво съотношение.

Водородът предлага огромен потенциал за ефективно съхранение на енергия и може да стане неразделна част от бъдещите интелигентни мрежи  на Европа като начин за балансиране и интегриране на непостоянните източници на енергия в мрежата. Развитието на тези технологии предоставя и потенциал за създаване на нови работни места.

По покана на проф. Владко Панайотов, Daimler AG ще проведе семинар в България за водородните технологии и ще направи демонстрация на свой модел електромобил с водороден двигател, за да може хората, които се интересуват, да видят на практика приложението на тази технология.

Още новини