Начало Новини Актуално Колите на метан изминават 100 километра за 7,50 лева

Колите на метан изминават 100 километра за 7,50 лева

Актуално
100 км на метан за 7,50 лева

Автомобилите на метан изминават 100 километра само за 7 лева и 50 стотинки – това показват изчисленията на Българската асоциация Автомобили на природен газ. За същата сума можете да пропътувате 58 километра, ако колата ви се движи с пропан бутан, 41 километра, ако зареждате дизел и 39 километра, ако автомобилът ви е на бензин.* Така разстоянието между София и Бургас ще струва 30 лева на шофьорите, избрали да ползват синьото гориво, съобщиха от пресцентъра на Овергаз.

По данни на международното издание NGV Journal в момента по пътищата нa страната ни се движат над 60 хиляди коли на метан. Тенденцията е те да се увеличават, допълват от Асоциацията. Преди 2 години броят им бе 45 000. По този показател страната ни се нарежда на 6 място в Европа в класацията за най-много превозни средства на природен газ и на 18 място в света.**

Представителствата на немски, френски и италиански автомобилни марки доставят на пазара все повече фабрични модели, които се движат със синьо гориво. Така се спестяват допълнителното време и усилия, необходими за преработването на колите.

В момента в България има 90 метанстанции, разположени във всички възлови места на страната. По този начин проблемът с достъпа до евтиното и екологично гориво е вече решен.

*Изчисленията са правени при стойности на горивата: метан 1,49 лв./кг, пропан-бутан – 1,3 лв./кг, бензин А-95 – 2,36 лв./л и дизел – 2,49 лв./л.

**Данните са от NGVJournal

Още новини