Начало Новини Актуално Коледни пости за рекламния бизнес - администрации и фирми съкращават разходите си за подаръци

Коледни пости за рекламния бизнес - администрации и фирми съкращават разходите си за подаръци

Актуално

Поръчките на рекламни материали като картички, календари, химикалки и тефтери, които по традиция раздават за коледно-новогодишните празници, са намалели с 50% тази година. Това коментира Мартин Каменов, управител на рекламна агенция Максофт. Падат както поръчките на администрацията, така и на компаниите. Над 50% е спадът при VIP подаръците за по-важни контрагенти.

В повечето случаи фирмите орязват първо представителните си разходи, казва той, цитиран от вестник Пари.
От изключително слаб интерес се оплакаха и други компании, които изработват рекламни материали, сувенири и брандирани подаръци за празниците. Има стагнация, а по Коледа и Нова година се правят най-големи обороти, каза Аниола Димова от издателството за пощенски картички Изкуството утре.
Представителите на рекламните агенции очакват поръчките да се увеличат през декември. Българинът е свикнал да върши работата си в последния момент, така че точно преди празниците ще има по-големи продажби, очакват от Изкуството утре.
Една малка или средно голяма фирма харчи между 1000 и 2500 лв. за рекламни подаръчета по Коледа, казва Каменов. За тази сума те обикновено поръчват стенни или настолни календари, бележници, химикалки, уточнява той. Малките фирми заделят по 1-2 хил. лв., а по-големите до 5-10 хил. лв. за рекламните си календари и сувенири, казва Ирена Кафеджийска от рекламна къща Коректа. Компанията миналата година е имала поръчки за календари от няколко министерства, като средната цена на поръчка е била около 1000 лв.
Голяма част от фирмите тази година не просто намаляват бюджетите си за коледно-новогодишни рекламни подаръци, а дори изцяло ги съкращават, което е недалновидно, смята Мартин Каменов. От това страда имиджът на компанията, защото се създава впечатление, че тя има сериозни затруднения по време на кризата, казва той. Поради тази причина от Максофт препоръчват да се подаряват по-евтини или по-малко на брой коледни сувенири, но не и изобщо да се забрави за тях.
От няколко години все повече фирми предпочитат да изпратят поздравителни картички за Коледа и Нова година по електронната поща.
Така не само пестят средства, но и показват по-голяма загриженост към околната среда, тъй като се редуцира използването на хартия.
Тенденциозно се свиват и поръчките за хартиени календари, тъй като хората предпочитат да използват тези на компютъра си. Календарите и химикалките остават най-масовите рекламни подаръци, казват експертите. Все по-често като рекламен носител се използват и USB флаш паметите заради понижението в цените им.

Премиерът Бойко Борисов разпореди администрацията на Министерския съвет да ореже разходите си за коледните и новогодишните празници, свързани с картички, рекламни материали, календари, подаръци, приеми и прочие.  
Разпореждането се отнася и до всички комисии и агенции към МС, до директора на болница Лозенец и изпълнителния директор на Националния компенсаторен жилищен фонд. Борисов посъветва министерствата, агенциите към тях и областните управители също да се въздържат от подобни разходи. Заради недостига на пари в хазната преди месец той нареди да се орежат представителните разходи за кафета и цветя.

 

Още новини