Начало Новини Актуално Коледната пуйка - женската е по-крехка и търсена, харесва червеното вино

Коледната пуйка - женската е по-крехка и търсена, харесва червеното вино

Актуално
пуйка Коледа

Около 2500 пуйки, отгледани научно от Земеделския институт в Стара Загора, тази година ще украсят и овкусят трапезата на българина на Коледа. Заявки получихме още през октомври. В последните дни от пуйкофермата на института в Малко Кадиево ежедневно излизат по над 100 птици, а непосредствено преди празниците търсенето скача двойно и тройно.

Това казва доц. д-р Митко Лалев, завеждащ секция Птицевъдство към Земеделския институт.
Пуйките са от побългарена и аклиматизирана английска линия, внесена у нас през 2000 г. От елитната порода птици и тази година ще похапнат в София, Пловдив, Поморие, Ловеч... Цената, на която се търгуват, е миналогодишна - 5 лв. за кг кланично тегло. В тавата на българина най-често кацат птици с тегло 5 - 7 кг, на 4-месечна възраст. Но за голям дом с много гости няма пречки да приготвите и от най-големи- те, които са на 10 месеца.
Женските са по-вкусни от мъжките, казва д-р Лалев. Месото им е по-крехко, докато на мъжките е някак по-грубо. Според специалисти кулинари, на Коледа е подходящо да приготвите пуйка на фурна - пълнена с дроб сърма и увита в зелеви листа. За да стане на мозък, пуйката иска бавна и продължителна топлинна обработка. В това отношение без конкуренция е използването на пещ, пише вестник Национална бизнес поща.

На празничната трапеза в семейството на д-р Лалев ще има панирано пуешко филе със сметана и синьо сирене. Бутовете ще ги приготвим със зеле и картофи, а субпродуктите на супа, споделя шефът на пуйкофермата. За гарнитура на пуешките хапки подхожда картофено пюре, а всяка гозба с пуйка обича червено вино.

Още новини