Начало Новини Актуално Коледна звезда разцъфна в Регионалния исторически музей в Стара Загора

Коледна звезда разцъфна в Регионалния исторически музей в Стара Загора

Актуално

През уикенда Регионалният исторически музей (РИМ) в Стара Загора се превърна в оживена и многолюдна работилница на Дядо Коледа. Няколко десетки деца и родители участваха в изработването на коледни украшения за елхите си и поздравителни картички.

С помощта на майсторките на приложното изкуство Таня Иванова и Румяна Дечева сръчковците направиха най-различни сърнички и зайчета, шапки, сурвачки, топки, уникални честитки и пр. хрумки, за спомен, за подаръци и за украса.
Не случайно честта да представят коледния обичай се падна на децата и госпожите от Дом Незабравка. В началото на годината, показвайки кукерски игри и обичая Джамал, те откриха поредицата от ежемесечни уикенди в музея. Сега децата пресъздадоха всички подробности около Бъдни вечер - коледарите пяха песни, наричаха вит-превития кравай, приеха в четата още един момък, а накрая поведоха хорото, на което всички присъстващи се заловиха.
През годината се организираха и проведоха 11 уикенда в РИМ. В тях деца от 4- до 13-годишна възраст майсториха антични мозайки, работеха с глина, тъкаха парцалени черги, рисуваха, боядисваха яйца и т.н. Над 2000 деца са посетили ателиетата през 2011 г.
И през новата година музеят ще продължи да поддържа запазената си марка за работа с деца Уикенд в музея. Това е добър начин за привличане на вниманието и интереса към културно-историческото богатство на града и региона.
Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини