Начало Новини Актуално Кои надписи върху слънцезащитните продукти подвеждат?

Кои надписи върху слънцезащитните продукти подвеждат?

Актуално

В разгара на лятото масово се срещат подвеждащи твърдения върху етикетите на слънцезащитните продукти, показа проверка на Асоциация Активни потребители. Сред тях са маркетингови призиви като Целодневна защита, Моментална защита, Водоустойчив и др. Неправдоподобните рекламни послания объркват потребителите и им пречат да направят информиран избор. Повечето хора се ориентират по слънцезащитния фактор, който се изписва съкратено с SPF.

Той показва степента, в която продуктът предпазва кожата от ултравиолетовите (UVB) лъчи. Действието на кремовете се обяснява по следния начин - когато човек се пече на слъце, минават 15-20 мин. преди да започне да изгаря. Слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по-дълго, т.е. около 5 часа. Разликата в степента на защита, която осигуряват продукти с фактор над 15, не е голяма. Ако SPF 15 предпазва от 93% от УВ лъчите, при индекс 30 се покрива 97% от ултравиолетовият спектър, а при 50 и 50+ - 98%.
Асоциация Активни потребители ви съветва да имате едно наум, когато срещнете някой от следните надписи върху опаковките на слънцезащитни продукти:
Ултрависок слънцезащитен фактор
Слънцезащитният фактор 50 дава само 1.3% повече защита от UVB лъчите в сравнение с фактор 30. По-добре да нанесете по-дебел слой от продукта, отколкото да търсите максимални стойности на фактора.
Продукти с широкоспектърна защита или UVA-UVB
Стойността на слънцезащитния фактор показва степента на защита само от UVB лъчите. За UVA лъчите няма регулация, така че е трудно да се прецени в каква степен филтрите, вложени в съответния продукт, защитават кожата и от UVA лъчи.
Водоустойчив продукт, целодневна защита
Някои слънцезащитни средства имат по-дълготраен ефект, но плуването, потенето и забърсването с кърпа намаляват свойствата им. Предпазните продукти трябва да се нанясат отново след няколко часа, за да гарантират защита.
Sunblock, тотална защита
Терминът sunblock е подвеждащ, защото създава илюзия, че продуктът блокира всички лъчи на слъцето. Истината е, че предпазва само от най-вредните, при това - в определена степен. На пазара няма средство, което да осигурява тотална защита.
Моментална защита
За повечето слънцезащитни средства не е установено дали трябва да се прилагат непосредствено преди излагането на слънце или известно време преди това, за да имат по-голям ефект. Дерматолозите съветват да се нанесат поне 30 минути преди плаж.
Без химикали
Всички предмети, храни, козметика и др., които ни заобикалят, са изградени от химични вещества. Те не са нещо, от което трябва да се пазим, освен ако не са вредни. Производителите на козметика са длъжни да влагат в продуктите си само безопасни химикали, така че твърдения като горното изтъкват несъществуващо предимство.
Нежен като вода
На пазара може да попаднете на продукт, който се рекламира с твърдението: Нежен като вода за очите и кожата на детето ви, а на гърба на флакона с малки букви пише: При контакт с очите, изплакнете обилно.

Още новини