Начало Новини Актуално Коалиция за България и ДПС не се разбраха за секретарското място в ОИК

Коалиция за България и ДПС не се разбраха за секретарското място в ОИК

Актуално

В Стара Загора ще има втора консултация с политическите сили за определяне състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за предстоящите местни и президентски избори. Това стана ясно вчера след приключване на първата консултация, свикана със заповед на кмета. Причината се дължи на категоричните претенции на "Коалиция за България" (КБ) и ДПС за секретарското място в ОИК.

От "Коалиция за България" настояват секретар на ОИК да бъде юристът Снежана Славова Станкова. Категоричната кандидатура на ДПС за секретарското място е на инж.Нешка Конакчиева, която, според хората на Доган, има предишен опит на секретар на районна избирателна комисия.
По закон всички предизборни и изборни документи, в това число и решенията на комисията, се подписват от председателя и секретаря на ОИК, което определя и апетита на партиите за това място. Заради казуса в сряда - 10 август, от 13.30 часа в стая 203 на Община Стара Загора е насрочена втора консултация с политическите сили.
По време на втората консултация ще бъде решен и броят на заместник-председателите на ОИК. Вчера общинският лидер на ПП ГЕРБ Емил Христов е предложил комисията да има трима зам.-председатели - един първи и двама ресорни, като един от тях да отговаря за местните избори, а другият - за президентските. От своя страна от "Синята коалиция" са предложили Енчо Енев като своя кандидатура за зам.-председателското място.
Всички представители на политически партии вчера са представили имената на своите участници в ОИК.
За председател на Общинската избирателна комисия от ПП ГЕРБ са предложили юриста Таньо Брайков Танев, срещу чиято кандидатура няма възражения от страна на останалите политически сили.
ПП ГЕРБ ще има в ОИК 12 представители, "Коалиция за България" - 4-ма, ПП ДПС - също 4-ма, ПП "Атака" - 2-ма, "Синята коалиция" - 2-ма, и НДСВ - 1.
В 17 села на община Стара Загора ще се произведат избори за кмет на населено място - съобщи Маргарита Нейчева, директор на дирекция "Гражданско състояние" в Община Стара Загора. "До 28 август ще предложим, а кметът на Община Стара Загора ще издаде заповед за образуване на избирателните секции на територията на общината. От 12 септември всеки избирател ще може да провери и на сайта на Община Стара Загора къде ще гласува" - уточни Маргарита Нейчева.

Още новини