Начало Новини Актуално КНСБ: Заплашват работниците в Ремотекс - Раднево. От понеделник започва ефективна стачка

КНСБ: Заплашват работниците в Ремотекс - Раднево. От понеделник започва ефективна стачка

Актуално

Директорът на предприятие "Ремотекс - Раднево" Стефан Чорчопов е отправил вчера заплахи към колектива на фирмата и синдикалните активисти, като е заявил, че участвалите във вчерашното общо събрание и тези, които се включат в обявената за 8 февруари ефективна стачка, ще бъдат уволнени, съобщи общинският координатор на КНСБ в миньорския град Бойка Боева.

В началото на седмицата Стачният комитет уведоми ръководството на фирмата, че ако до петък не бъде изплатен остатъкът от дължимите възнаграждения за ноември, в понеделник ще преминат към ефективни протести. На проведеното в обедната почивка събрание на двата синдиката са били обсъдени детайлите, така че да бъдат спазени изискванията по чл. 14 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове за минималния обем дейности, който трябва да бъде осигурен при ефективна стачка.
Пресцентърът на КНСБ разпространи вчера следобед съобщение, в което се заявява, че с тези действия изпълнителният директор на предприятието нарушава чл. 43 от Конституцията на страната, визиращ правото на провеждане на мирни събрания, както и международни конвенции, ратифицирани от Република България. От синдикалната централа искат спешна среща със собствениците на дружеството - изп. директор Сабин Спахиев, притежаващ 42%, Йорданка Калчева, съпруга на бившия кмет на Русе и министър на държавната администрация в правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски Димитър Калчев, и Галин Неделчев от Русе, които имат по 29%. "Настояваме назначеният от тях мениджърски екип на "Ремотекс - Раднево" да спазва трудовото законодателство и гарантираните чрез Конституцията граждански права на работещите във фирмата", се казва още в съобщението, пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че след първите протести през декември миналата година бяха освободени двама души заради изявления пред медиите. В резултат на започналите преговори бе постигнато споразумение за изплащане на дължимите работни заплати, според което до 22 януари работниците трябваше да получат аванса и заплатите си за ноември 2009 г., но част от тях все още не са получили парите си. Към днешна дата се дължат и аванс и заплати за декември 2009 г. и аванс за януари 2010 г. КНСБ осигури арбитър от Националния институт за помирение и арбитраж, с чиято намеса бяха изчистени противоречията по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
"Натискът върху хората няма да промени решението ни. В стачна готовност сме, в понеделник започваме ефективни действия, направили сме разчети къде не може да бъде прекратена работата и няма да допуснем нарушение на минималния обем дейности. Пак заявяваме, че сме готови на преговори и не смятаме, че стачката е най-добрият начин за решаване на проблемите", каза още Бойка Боева.

Още новини