Начало Новини Актуално КНСБ очаква премиерът да оттегли промените в осигурителния кодекс

КНСБ очаква премиерът да оттегли промените в осигурителния кодекс

Актуално

КНСБВ основата на предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване е министърът на финансите Симеон Дянков, според когото, като няма пари, трябва да се ограничават правата, коментира пред журналисти в Стара Загора вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Тази логика е грешна и затова протестираме и настояваме законопроектът да бъде оттеглен от Народното събрание, подчерта той.

"Това са негативни изменения, които отнемат правата на работещите в България. Независимо от течащите вече 7-8 месеца дебати, включително и с участието на министър-председателя на два пъти, проектът не е съгласуван със синдикатите, той е само и единствено на Министерството на труда и социалната политика. Алтернатива има и тя не минава през ограбване на правата на хората", коментира Димитров.
По думите му алтернативата е в криминализирането на неплащането на осигуровките, възстановяване на размера на вноските, плавното увеличаване на доходите и минималните прагове, което ще доведе до увеличаване на парите в системата и елиминиране на дефицитите. Допълнителното натоварване обаче трябва да бъде солидарно споделено между работещите и бизнеса.
С палатковия лагер пред Народното събрание, който ще бъде издигнат на 16 септември, организаторите от КНСБ си поставят две цели. Първата - че хората не приемат предложените изменения, а втората - че са готови на по-радикални действия. Ако до 7 октомври не бъде оттеглен законопроектът, ще се проведе национален протестен митинг. Възможно е обаче преди или след тази дата по отрасли и сектори да има и други действия. Повече от 20 хиляди работещи в добивната промишленост вече са се подписали под искане за ефективна стачка и законовата процедура за провеждането й може да започне всеки момент, каза синдикалният лидер. Ако се стигне до това, тя ще се проведе заедно с КТ "Подкрепа". В момента възможностите за ефективни стачни действия обсъждат и синдикатите в други категорийни сектори - транспорта, металургията.
"Очакваме позитивна реакция от министър-председателя Бойко Борисов. Засега той наблюдава какво се случва в тези дебати и спорове между нас и министерствата и министрите. Единствено е изразил подкрепа за криминализиране укриването на осигуровки. Надяваме се той да оттегли проектозакона преди второто четене", каза Пламен Димитров.
Според него протестите не обслужват политически интереси, нямат връзка с вотове на недоверие, оставки и политически интриги, но ако някой от опозиционните партии споделя нуждата от оттегляне на този законопроект, "ще направи така, че да не попречи това да се случи".

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини