Начало Новини Актуално КНСБ обсъжда напрежението в добивната промишленост

КНСБ обсъжда напрежението в добивната промишленост

Актуално

Социалното напрежение сред работещите в добивната промишленост ще бъде предмет на обсъждане на предстоящото заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ. Това съобщи за инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите миньорски синдикати. Миналата седмица федерацията потвърди готовността за ефективни протести заради промените в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се пряко до работещите в отрасъла.

"Ще разгледаме основно два момента, водещи до повишаване на напрежението, особено в региони, където е развита добивната промишленост. Единият е свързан с исканията ни за диалог по пенсионната реформа, за да не се ощетяват работещите при тежки условия миньори. Както неведнъж сме казвали, ще настояваме да се удължи гратисният период за пенсиониране на категорийните работници до 31 декември 2017 г., без да се променя осигурителният стаж, за да бъде защитено по този начин поколението на прехода. Другият момент е искането за затваряне на "Брикел". Това ще остави без работа повече от 2000 души, но социалните измерения са много по-големи, защото без отопление ще останат детски, социални и здравни заведения, няма да има брикети за най-слабите социални слоеве от населението. Освен това ще се отрази и на добива на "Мини Марица-изток", коментира пред вестник Старозагорски новини инж. Токмакчиев.
Той припомни, че до 1 септември трябва да приключи подписката, в която са изложени исканията на работещите в добивната промишленост. Солидарност към тях са изразили и федерациите на енергетиците, химиците и металурзите. Тя ще бъде изпратена в Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на икономиката, енергетиката и туризма и труда и социалната политика. Заседанието на Изпълнителния комитет е на 3 септември, а на 10 септември Координационният съвет на КНСБ ще заседава по предложенията за ефективни действия.
В разговор с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов се договорихме за среща съвместно с председателя на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, за да обсъдим нашите виждания, каза още инж. Токмакчиев. Министър Младенов изразил готовност, ако синдикатите и Българската минно-геоложка камара се договорят и излязат с общо становище, да подпише заповед за разпростиране на прилагането на браншовия колективен трудов договор. По този начин ще се гарантира защитата на правата на работещите във всички предприятия, в които до момента браншовият колективен трудов договор не се е прилагал. Така те ще могат да ползват всички договорени в него условия - по-благоприятни размери на минималното основно трудово възнаграждение в бранша, на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд, за времето на разположение и за придобит трудов стаж и професионален опит, на платения годишен отпуск, на допълнителните отпуски, на средствата за СБКО, на обезщетенията по Кодекса на труда. По силата на Кодекса на труда, когато колективен трудов договор на браншово равнище е сключен между всички представителни организации на работниците и служителите и на работодателите в отрасъла, министърът на труда и социалната политика може, по общо искане на всички тези организации, да разпростре прилагането на договора или на отделни негови клаузи във всички предприятия на бранша.

Още новини