Начало Новини Актуално КНСБ не отстъпва от позициите, излиза на протест

КНСБ не отстъпва от позициите, излиза на протест

Актуално

Протестът на КНСБ днес ще се проведе, въпреки постигнатата договореност с министър-председателя Бойко Борисов за увеличаване на осигурителната вноска от 1 януари 2011 г., съобщи председателят на Регионалния съвет Иванка Данаилова след взетото вчера решение на националното ръководство. Според синдиката споразумението за увеличение с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 - за фонд "Безработица", е частичен успех.

"Остават нерешени много проблеми, по които ние сме изложили исканията си. Например удължаването на гратисния период за пенсиониране на категорийните работници и служители - ние искаме той да се продължи до 2014 година, а правителството, в лицето на министър Симеон Дянков, настоява това да стане до 2012 г. Пак финансовият министър категорично държи на увеличаването на възрастта за пенсиониране на категорийните работници с 2 години - една през 2011 година и още една - през 2012 г. Нашето искане е да няма промяна на възрастта за пенсиониране на категорийните работници", подчерта Данаилова.
Друго искане на Симеон Дянков е още през следващата година стажът за пенсиониране на 3 милиона работещи да се увеличи с три години, докато синдикатите искат това да става плавно - с по 4 месеца на година за всички категории осигурени лица до достигане на общ осигурителен стаж съответно от 37 за жените и 40 години за мъжете за периода от 2016 до 2024 г., включително.
На спешното заседание на националното ръководство на КНСБ вчера е взето решение по-нататъшните протестни и стачни действия да бъдат прекратени само при постигане на писмено споразумение - подписване на протокол за съгласие с правителството.
Очаква се в днешното шествие и митинг да се включат между 15 и 20 хиляди души от цялата страна. От Старозагорска област те ще бъдат не по-малко от 700. Докато тече митингът, в рудниците и други предприятия от металургията, химията, енергетиката ще има протести по работните места.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини