Начало Новини Актуално КНСБ иска среща с премиера за пенсионната реформа. Ако няма резултат - протест пред Парламента

КНСБ иска среща с премиера за пенсионната реформа. Ако няма резултат - протест пред Парламента

Актуално

КНСБ иска среща с министър-председателя Бойко Борисов по предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионната реформа, съобщи председателят на Регионалния съвет Иванка Данаилова. Припомняме, че преди няколко дни представителите на синдикатите напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество в знак на несъгласие с предложенията за повишаване на осигурителния стаж.

На 19 юли Изпълнителната комисия взе решение за провеждане на протестна акция пред Народното събрание в деня на първото четене на промените в Кодекса.
"Неведнъж сме заявявали ясната си позиция, че увеличаването на осигурителния стаж няма да реши проблемите на пенсионната система, която - безспорно - се нуждае от стабилизиране. Не можем да се съгласим, че за първа и втора категория труд трябва да се увеличи стажът изведнъж с 5 години за жените и с 3 за мъжете, нито приемаме увеличаването за трета категория с по 3 години за жените и за мъжете. Да не забравяме, че само преди 10 години - през 2000 г., осигурителният стаж за жените беше увеличен изведнъж от 20 на 34 години, а за мъжете - от 25 на 37 години, а след това увеличаването продължи плавно. В нито една европейска страна не се прилагат резки увеличения. Имаме конкретни виждания и предложения, които не бяха чути, затова настояваме за среща с министър-председателя", коментира Данаилова, цитирана от вестник Старозагорски новини.
От срещата с Бойко Борисов зависят по-нататъшните действия на синдикатите. Ако Министерският съвет внесе поправките в Кодекса за социално осигуряване в този вид, спешно ще предприемат мерки за организиране на протестни действия пред сградата на Народното събрание.

Още новини