Начало Новини Актуално КНСБ иска по-висока цена на въглищата от Мини Марица-изток

КНСБ иска по-висока цена на въглищата от Мини Марица-изток

Актуално

Да се увеличи цената на добиваните от "Мини Марица-изток" лигнитни въглища или поне връщането й на нивото от преди година - 74.56 лева на тон условно гориво, настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ръководството на конфедерацията е на двудневно посещение в ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток".

Според Димитров сегашната цена на въглищата - 71.50 лева, не дава достатъчно възможности нито за инвестиции и ремонти, нито за подкрепа на доходите на работещите в най-голямото въгледобивно дружество в България. Искането на синдикатите е цената да достигне до 79 лева на тон условно гориво, но като начало ще приемат и връщането на старото ниво. Корекцията трябва да е факт до средата на годината. По мнението на синдикатите, това не би трябвало да се отрази на крайната цена на електроенергията. С новата цена на въглищата и натоварването, което има в момента, дружеството няма да има проблем с изпълнението на годишната програма.
"Инвестициите в "Мини Марица-изток" трябва да се правят със собствени ресурси и привлечени средства, искаме аргументи, които да ни убедят, че развитието на дружеството минава през заем", категоричен е Пламен Димитров. По думите му е необходимо да се знае ясно как ще се гарантира той и дали е изгоден.
Синдикатите изразиха и твърда подкрепа за изграждането на два нови енергоблока на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2" и смятат, че и централата, и мините трябва да останат държавни.

Второто искане на КНСБ е свързано с повишаване на заплатите в "Мини Марица-изток", които не са променяни от две години. "Поискахме от изп. директор Евгени Стойков буквално в следващите седмици да започне договаряне на мерки за компенсиране на доходите на работещите в мините, каза още синдикалният лидер. В момента средната работна заплата в дружеството е 1330 лева, а работещи в него - 7274. Компенсациите могат да бъдат чрез ваучери, еднократни суми, проценти или комбинирани, оставяме вратата отворена", твърдят от КНСБ.
По време на посещението ръководството на конфедерацията е установило, че условията, при които работят хората, не са променени от няколко години - например подходите към трите рудника и пътят към ТЕЦ 2. Затова те поеха ангажимент да съдействат за ремонти и за възстановяване на пътищата.

Още новини