Начало Новини Актуално КНСБ готови на протест, ако не ги чуят за пенсиите

КНСБ готови на протест, ако не ги чуят за пенсиите

Актуално

Ако Националният съвет за тристранно сътрудничество приеме едностранно промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионната реформа, КНСБ ще напусне съвета и ще започне подготовка за национален протест. Това съобщи председателят на Регионалния съвет Иванка Данаилова след проведеното вчера заседание на Изпълнителния комитет.

Синдикатите са категорично против обсъжданите варианти за провеждане на реформата и не приема едностранно подготвените промени в Кодекса за социално осигуряване.
"Абсолютно неприемливо е предложеното увеличаване на пенсионната възраст за първа и втора категория на труд с 5 години за жените и с 3 години за мъжете. Не сме съгласни и с увеличаването на осигурителния стаж с 3 години за всички категории труд. Изразили сме официално мнението си - необходими са комплексни мерки за стабилизиране на осигурителната система. Сред тях искам да откроя три - повишаване размера на осигурителните вноски по правилата на осигуряването, коренно подобряване на контрола и повишаване на събираемостта", припомни Данаилова, цитирана от вестник Старозагорски новини.
След като се запознаят с резултатите от обсъждането на промените в Кодекса за социално осигуряване в Надзорния съвет на НОИ, състояло се вчера, както и реакциите на останалите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, хората на Желязко Христов ще проведат традиционното допитване до синдикалните членове, за да определят формата на протест.

Още новини