Начало Новини Актуално КНСБ: 4-членно семейство в България живее нормално с доход от 2050 лева на месец

КНСБ: 4-членно семейство в България живее нормално с доход от 2050 лева на месец

Актуално
семейство

Животът на 4-членно българско домакинство през декември 2010 година е бил без финансови проблеми ако семейството е разполагало с 2050 лв. за този месец. Според изследване на КНСБ на човек от домакинство са му нужни 511 лв. месечно. Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,8% в края на годината, спрямо септември 2010 г., а спрямо същия период на 2009 година поскъпването на живота е със 6,4%.

С 4,3 процента на годишна база се е увеличила издръжката на най-бедните домакинства, като границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, се е вдигнала до 191 лева месечно за един човек. Около 27% от домакинствата у нас живеят под тази линия, обясни Любен Томев от КНСБ.
През изминалата година най-много са се вдигнали цените на тютюна, пропан-бутана и брашното, като скокът е с над 25 процента на годишна база. Продуктите от зърнените култури, включително хлябът, са поскъпнали за година с 6,4 на сто средно. По-скъпи - с над 11 процента, са млякото и кравето масло. Вследствие на провежданата акцизна политика цените на тютюневите изделия са скочили с над 36 процента. При наемите и поддръжката на жилище повишението е със 7,7%, а отоплението и осветлението у дома са ни излезли средно с 10,5% по-скъпи в края на 2010-а в сравнение с година по-рано, информира lev.bg.
Любен Томев обясни, че вече се наблюдава поляризация – бедните стават все по-бедни спрямо богатите българи. Доходите на домакинствата са спаднали с 2,7 процента през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната.
КНСБ настоява за увеличаване на минималната работна заплата с 50 лв. от 1 юли, зави изпълняващият длъжността президент на синдиката Пламен Димитров, като подчерта, че официалната линия на бедност вече е 230 лв., а не официално поддържаните 211 лв.

Още новини