Начало Новини Актуално Кнауф България получи втори сертификат за инвестиция клас А

Кнауф България получи втори сертификат за инвестиция клас А

Актуално
Трайчо Трайков връчи сертификат на Кнауф България

Намерението на Кнауф България ЕООД да разширява производството си е доказателство за това, че сериозните компании, които са вече в България, виждат потенциал за развитието си тук. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма при връчването на сертификат за клас А инвестиция на Кнауф България ЕООД.

Дружеството бе сертифицирано за инвестиционния си проект Завод за гипсови мазилки Марица II, с. Медникарово, община Гълъбово на стойност 32 млн. лева. В новия завод компанията ще произвежда гипсови машинни и ръчни мазилки, като част от продуктите нямат аналог в Европа, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Министър Трайков отличи инвестицията като иновативна, която от една страна използва като суровина отпадъчен продукт от работата на сероочистващите инсталации в топлоцентралите на комплекса Марица изток, а от друга - създава продукти с висока добавена стойност. Това е важна посока, в която искаме да развиваме икономиката - енергоефективно производство, което оползотворява всички продукти, допълни още Трайков.

Проектът на Кнауф България ЕООД е пример за инвестиция, която може да се възползва от новата схема по оперативна програма Конкурентоспособност за зелени технологии, обяви още министър Трайков. Преди дни МИЕТ стартира набирането на проектни предложения за инвестиции в зелена индустрия, които ще бъдат финансирани по оперативната програма с 40 милиона евро.

Досега по ОПК са договорени 920 милиона лева, което е над 1/3 от ресурса на цялата програма. През следващите два месеца предстои да бъдат отворени всички схеми, а през следващата година те да бъдат договорени. По оперативната програма до момента сме платили 86% от всички постъпили искания за плащане от фирмите, заяви още Трайков.

Новият завод за производство на гипсови мазилки на Кнауф България ЕООД ще има годишен капацитет от 110 000 тона. Предвижда се след въвеждането в експлоатация на предприятието да бъдат създадени допълнително 30 нови работни места.
 

Още новини