Начало Новини Актуално Кметове от община Стара Загора ще действат без пари през зимата

Кметове от община Стара Загора ще действат без пари през зимата

Актуално
зима

С подръчни средства ще трябва да осигуряват снегопочистването на селските улици 50-те кметове и кметски наместници на населените места в община Стара Загора. Това стана ясно на проведения вчера традиционен Ден на кмета, на който зам.-кметът Белчо Белчев подчерта, че Общината не може да осигури средства за вътрешно снегопочистване на селата.

През миналия зимен сезон всеки кмет или кметски наместник разполагаше с 200 лева общински пари, с които заплащаше горивото на използваните за почистване машини - собственост на кооперации или местни арендатори на земеделски земи. Във връзка с намалената държавна субсидия за общините и неизпълнената приходна част на общинския бюджет на Стара Загора, селските първенци през тази зима ще бъдат лишени от тези средства.
"На фона на очакваната от синоптиците изключително тежка зима, тревогата на селските кметове е обяснима, но Общината наистина няма пари", потвърди пред наш репортер зам.-кметът Белчев.

Въпреки всичко от Общината се надяват най-вече на договорните си отношения с пътностроителната фирма PSI, чийто административен директор Илия Златев също присъства на Деня на кмета. Като бивш зам.-кмет на Стара Загора, в чийто ресор влизаха задълженията по зимното снегопочистване, Златев е запознат много добре със съществото на работата и обеща да няма пробойни в нея. PSI обработва през зимата общинската пътна мрежа, което включва редовното почистване на пътя до съответното село и главната улица в него до крайната автобусна спирка. Златев обеща също непрекъсната мобилна връзка на селските кметове с началника на съответната група почистващи машини, но отказа да им даде връзка с всеки водач, каквото беше тяхното искане. Той информира кметовете, че на разположение на общинската пътна мрежа през зимата ще бъдат 22 специализирани машини - гребла и разпръсквачки на пясък, които ще обработват през зимния сезон 779 км републиканска и 263 км общинска пътна мрежа.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини