Начало Новини Актуално Кметове на села от община Стара Загора отиват на обмяна на опит в Гърция

Кметове на села от община Стара Загора отиват на обмяна на опит в Гърция

Актуално

Изнесен в Северна Гърция ден на кмета планират в началото на лятото в община Стара Загора, съобщи секретарят на общината Николина Горова. Пътните разноски ще бъдат поети от общинския бюджет, а хотелските разходи ще бъдат платени от самите селски първенци.

Целта на инициативата ще бъде запознаване с начина на работа на селските кметове в южната ни съседка и обмяна на опит при решаването на проблемите, които са общи за всяка селищна система, пише вестник Старозагорски новини.
"40 села от общината са подали през 2008 година проекти по програма ПУДООС към екоминистерството и два от тях са били одобрени", заяви Горова. Тя уточни, че селските кметове през тази година ще могат отново да кандидатстват с проекти по тази програма, която включва  рехабилитация на градинки, зелени площи и тротоари. До 18 февруари те трябва да представят своите документи за кандидатстване, а одобрените ще станат ясни след месец. Реализацията е в рамките на осем месеца. Максималните средства, за които може да се кандидатства, са 10 000 лева и са безвъзмездни. Апликационната форма е изключително улеснена, подчерта секретарят на общината.

Основен предмет на дейност на ПУДООС е реализация на екологични проекти и дейности за изпълнение на национални и общински стратегии и програми в областта на околната среда. В изпълнение на своята дейност ПУДООС предоставя финансови средства под формата на безвъзмездни помощи и безлихвени или нисколихвени заеми.
Кметовете на 27 села, които се обслужват от Второ РПУ - Стара Загора, посетиха новата сграда на управлението. Призив за по-добро сътрудничество отправи към тях началникът му - главен инспектор Диян Петров. Той подчерта, че по селата вече е организирано полицейско присъствие в тъмната част на денонощието, както и през почивните дни.

Още новини