Начало Новини Актуално Кметът на Страсбург гостува в Стара Загора

Кметът на Страсбург гостува в Стара Загора

Актуално

Кметовете на Страсбург и Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров прие днес кмета на Страсбург Ролан Рийс и делегация на Френския червен кръст, водена от президента на организацията Арман Перего. На срещата присъстваха председателят на Общинския съвет Емил Христов и заместник-кметовете: Иванка Сотирова, Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов.

От 18 до 20 юли гостите бяха на посещение в Стара Загора, в рамките на двустранното партньорство между Българския Червен кръст и Френския Червен кръст. Те посетиха здравни и социални заведения, запознаха се с дейността на БЧК, обмениха опит за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Благодаря за това, че сте тук, за топлите приятелски отношения, които успяхме да развием, отбеляза Живко Тодоров. Доказателство за това е г-н Перего, който има много приятели в нашия град и е почетен гражданин на Стара Загора. За нас е чест да посрещнем и кмета на Страсбург, градът, който е символ на Европа, на демокрацията и европейските институции. От друга страна Стара Загора е сред най-хубавите български градове, град на поетите, липите и правите улици, град на 8 000 г., с богато културно-историческо наследство.

Живко Тодоров представи накратко европейските проекти, по чиято реализация работи община Стара Загора и подчерта, че помощта, която оказва Европа е от голямо значение за развитието на града.

Благодаря за изключително топлия прием в Стара Загора, отбеляза кметът на Страсбург Ролан Рийс. Страсбург има две основни характеристики – град музей, с голямо културно-историческо наследства и модерен европейски град, който трябва да следва своето съвременно развитие. Това, което е общото между Стара Загора и Страсбург е, че трябва да намерим доброто равновесие между едното и другото, да съхраним наследството и едновременно с това да се наредим сред най-развитите и модерни градове. Изразявам волята си да разширим и развием нашето партньорство, което да е в интерес на гражданите и на двата града. 

Използвам случая да изкажа своите съболезнования на семействата, които изгубиха близките си при атентата в Бургас, каза Ролан Рийс. България е изключително миролюбива страна, но за съжаление няма държава, която да е застрахована от това, което се случи тук. Тероризмът е ужасно явление, което може да разруши равновесието, което сме постигнали в ЕС. И ние не трябва да позволяваме това да се случи.

Организацията на Червения кръст е до вас във всеки един момент, подчерта президентът на ФЧК Арман Перего. Лично аз се чувствам в пълна степен гражданин на Стара Загора, благодаря за топлия прием.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров връчи на Ролан Рийс плакет с герба на Стара Загора, а на Арман Перего кристал с триизмерно изображение на един от символите на града Митрополит Методий Кусев. Всички представители на делегацията получиха и албумът Художниците на Стара Загора, реплика на монета от Августа Траяна и др.

Още новини