Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора се закани на Автобусни превози

Кметът на Стара Загора се закани на Автобусни превози

Актуално

По повод непрекъснати многобройни жалби и сигнали на граждани през последните два месеца за нередовен градски транспорт, започнахме ежедневни проверки на местния превозвач - каза вчера на брифинг кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

- Онзи ден от село Коларово 20 ученици не са пътували за училище, защото автобусът не е пътувал до там. От Боздуганово също не са отпътували ученици. Пенсионери не са могли да се придвижат до Телевизионната кула, защото автобусът не е бил там. От квартал Дъбрава болна възрастна жена се обади на Горещия телефон, че автобусът не е пристигнал и няма как да отиде на лекар.
Става въпрос за курсове, които са с малко пътници, но не случайно Община Стара Загора е играла конкурс, в който са включени тези линии, където живеят хора, които също трябва да бъдат обслужвани от транспортните фирми.
Кметът съобщи, че има десетки курсове на ден, които не са се изпълнявали от Автобусни превози. В момента в 8 часа не се изпълнява курс за София, в 9 и 11 часа - за Змейово. В рамките на града също не се изпълняват курсовете или се движат с голямо закъснение.

Договорът между Община Стара Загора и Автобусни превози е сключен през 2009 година за 10 години. В документа е записано, че превозвачът поема ангажимент да монтират gps-устройства, но не е отбелязан срок за това. Без проследяваща система, от Общината са принудени да извършват проверките на място, което е изключително непрофесионално в ХХI век.

Кметът Тодоров припомни, че Община Стара Загора изпълнява своите ангажименти по договора абсолютно коректно. Позволихме цената на билета да стане левче, завишихме компенсациите, т.е. настояваме и превозвачът да изпълнява ангажиментите си коректно. Ако през следващите няколко дни няма подобрение, ще пристъпим към крайни мерки, които са по договора, дори и прекратяването му, ако се наложи - категоричен е г-н Тодоров. - На първо място е интересът на хората. Ние не можем да приемаме всяко едно условие, което ни се поставя за съкращаване на курсове, маршрути, разписание и т.н.

Зам.-кметът Йордан Николов допълни, че ръководството няма да прояви снизхождение към всеки, който не си изпълнява договорните задължения с Общината. Това касае и снегопочистващата фирма Пи Ес Ай, която почиства извън Стара Загора между селата и ще има сериозна санкция.

Натъкнахме се на договори между Общината и фирми, които в голямата си част са съставени в ущърб на Общината - каза г-н Николов. - В това отношение ще вземем сериозни мерки. Вероятно доста хора от заварената администрация ще изхвърчат от Общината заради некоректни отношения спрямо задълженията си.
По време на пресконференцията се изнесоха данни за надвишени разходи от предишния кмет проф. Светлин Танчев в размер на 350 000 лв. за улично осветление.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини