Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора ще участва в международни форуми

Кметът на Стара Загора ще участва в международни форуми

Актуално
кмет Стара Загора международни форуми

На 8 октомври в Страсбург се открива първото издание на Световен форум за демокрация, организиран от Съвета на Европа и общината на Страсбург. Той обхваща теми, посветени на младежта. В него участват политици от Европа, Азия, арабските страни, Канада, Русия. Във форума ще участва и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В Съвета на Европа днес започва и десетата среща на градовете от Страсбургския клуб, организирана в рамките на Световния форум за демокрация
Утре в кметството на Страсбург ръководители на градове от Страсбургския клуб ще отчетат десетгодишния период на дейност, ще проведат дискусия и ще обменят опит за добри практики на управление по темата включване на гражданите в управлението, представителство на различните групи граждани и обучение по гражданство, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Ще бъде даден старт на проекта Градове за вас в рамките на програма Европа за гражданите, в който участва и Община Стара Загора. В заседанието, което ще се проведе в сряда, 10 октомври, ще участват зам.-кметът Иванка Сотирова, Директорът на дирекция Евроинтеграция Георги Симеонов и общинският съветник Диян Димитров.

Община Стара Загора ще участва за първи път самостоятелно в 10-то юбилейно издание на Седмицата на Европейските градове и региони Open days. Тази година то е под надслов Европейските градове и региони. Да направим разлика и се провежда от8 до 11 октомври в Брюксел. В него участват градове от 33 страни, обединени в 24 регионални партньорства и представящи 219 региона. 

Градовете трябва да отговарят на определени изисквания, поради това участието им в събитието е конкурентно. Стара Загора е заявила самостоятелно участие като община в регионално партньорство с Бирмингам (Регион Уест Мидландс, Великобритания), град Сарагоса (Испания), град Айндховен (Нидерландия) и Вроцлав (Полша).

На 10 октомври кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще участва в панел дебат на тема Бъдещето. Сега. Поглед в регионалния транспорт. Визират се модерните интернет технологии за трансформиране мобилността на стоки и хора. Гл. експерт Златка Мечева от отдел Транспорт ще представи проекта за Интегриран градски транспорт, който ще изпълнява Община Стара Загора.

Дебатът ще даде възможност на участниците да обсъдят добри практики около обществения транспорт и най-вече как бъдещото развитие може да засили интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на регионално и национално ниво.

Освен Стара Загора, ще се представят София, Варна и Добрич, заедно с Националното сдружение на общините в България. Очаква се 10-та годишнина на събитието да се използва за дебат за бъдещето на Европа, кохезионната политика и измерението на управлението на няколко нива. На организираните всяка есен събития в Брюксел се обсъждат общите предизвикателства пред европейските региони и градове, дебатират се възможни решения. Седмицата е своеобразна платформа за изграждане на капацитет и обмен на добри практики между въвлечените в изпълнението на кохезионната политика на ЕС и управлението на свързаните с това финансови средства.

Още новини