Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора с орден на Старозагорската митрополия

Кметът на Стара Загора с орден на Старозагорската митрополия

Актуално
1IMG 5493 081018Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе удостоен с орден Св. апостол Карп – Първа степен, учреден от Старозагорската митрополия. Връчи му го Негово светейшество патриарх Неофит в началото на конференция под наслов: 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев.
Българският патриарх бе на тридневна визита в Стара Загора заедно с делегация от представители на Светия Синод, Вселенската Патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия по повод празника 5 октомври и годишнината от рождението на първия старозагорски владика.
В словото си той очерта историческата роля на дядо Методий като го нарече заслужил архипастир на светата ни църква и обичан от целия ни православен народ старозагорски митрополит.По оценката му, неговото дело е епохално не само за старозагорската епархия, но и за цялата ни света църква, отдавна оценила и признала значителната роля на митрополит Методий.
Преди това в присъствието на Негово Светейшество бе проведена тържествена сесия на Общинския съвет. Вие направихте заедно с Общинския съвет много народополезни дела за нашата прекрасна Стара Загора – престолния град на старозагорска епархия, и се потрудихте да бъде още по-обаятелна, перлата на слънчева и равна Тракия, както обичаше да казва Блаженопочившият старозагорски митрополит Панкратий. С вашите дела помагате и на духовния възход на Стара Загора, подчерта в словото си старозагорският митрополит Киприан.

 

1IMG 5369 2

 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен с Особен знак за заслуги от Общинския съвет Стара Загора като баща обединител на българския народ, с пожелание да носи мир и вяра за всички. Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан беше удостоен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета и Община Стара Загора. Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайко
Със заповед на кмета Живко Тодоров с Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани по повод 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев бяха удостоени: Христо Танев – художник, автор на герба и знамето на Стара Загора, д-р Иван Аяров – общественик, председател на сдружение М.М.Кусев - 1996 и на НЧ Св.Кл.Охридски, по чиято инициатива посмъртно дядо Методи е удостоен с голямата читалищна награда Св. Климент Охридски, комисар Стоян Колев – директор на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – за отговорността и грижите за опазване на създадения през 1895 г. от митрополит Методий Кусев емблематичен за града ни лесопарк Аязмото – паметник на парковото и градинско изкуство от национално значение, уникален резерват на редки дървесни видове, Иван Иванов – легендарен състезател по борба с богата и респектираща спортна биография, носител на първия световен златен медал за България, първият, допринесъл за утвърждаването на Стара Загора като уникална спортна школа – дала на България четирима световни шампиони по борба, прославили страната и града.

 

1IMG 8154 1

 

С доклади в конференцията участваха д-р Николай Атанасов, който замени починалия в началото на седмицата проф. Иван Тютюнджиев, Галинтин Караславов, проф. Петко Петков и д-р Румяна Лечева. Доклад изнесоха и близки на блаженопочившия Старозагорски митрополит Методий Кусев, след което бе излъчен документален филм за делото и живота му, реализиран от екипа на Телевизия СКАТ.
В неделя Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови втората кампания Направи го за България, на която в Стара Загора бяха кръстени общо 31 деца. Той им пожела Ангел хранител винаги да бъде с тях.
Кметът Живко Тодоров стана кръстник на едногодишния Янислав Димитров Денчев, който бе доведен днес в храма от развълнуваните си родители и братчето си. Градоначалникът му пожела да е здрав и успешен и да живее с добродетелите на християнските ценности. Янислав и още шест бебета от Стара Загора приеха тайнството Свето кръщение на специална церемония в катедралния храм Св. Николай Мирликийски от старозагорския митрополит Киприан.
В катедралния храм Св. Николай Мирликийски до днес на обяд ще остане чудотворната икона Пресвета Богородица Скоропослушница от гр. Ананиев – Украйна, за да може повече хора да се поклонят пред нея. Тя пристигна в Стара Загора в петък и бе посрещната от Старозагорския митрополит Киприан.
Проявите от програмата за отбелязването на 180 годишнината от рождението на Старозагорския митрополит Методий бяха организирани от Старозагорската митрополия и Община Стара Загора.

Още новини