Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев: Помагаме на "Берое", за да бъде фактор в българския футбол!

Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев: Помагаме на "Берое", за да бъде фактор в българския футбол!

Актуално

- Проф. Танчев, на последната сесия на Общинския съвет старейшините гласуваха 350 000 лева субсидия за футболния отбор "Берое". Първоначално се очакваше тя да бъде със 100 000 по-малко. Как се стигна до това увеличение?

- В своето обръщение към футболисти, треньори, ръководство и фенове на "Берое" от 16 декември 2009 г. аз обещах сумата да бъде не по-малка от 250 000 лв. В периода до сесията на Общинския съвет в медийното пространство се говореше точно за такава цифра и тя бе планувана в Бюджет '2010. След проведени разговори с ръководството на отбора за нужните финанси реших да предложа увеличение на субсидията, за да се внесе още по-голямо спокойствие за наближаващия пролетен полусезон на футболистите, феновете и цялата старозагорска общественост, която се вълнува за бъдещето на отбора.
Никак не ни бе лесно да направим всичко това в трудната финансова ситуация. Но Община Стара Загора винаги е била с лице към футболния отбор "Берое" и го е подпомагала, защото това е една от емблемите на града. Нееднократно сме изразявали готовността си да окажем помощ в този труден момент. Разбираме, че тази сума няма да бъде достатъчна за цялата година, но ще продължаваме да търсим и други варианти чрез спонсори и рекламодатели. Очакваме, че ръководството на "Берое" също ще положи усилия в тази насока. "Берое" винаги го е имало и ще го има. Нашето желание е отборът да продължава да бъде фактор в българския футбол.

- Стара Загора е спортен град с много клубове от най-различни спортове. Ще има ли пари за всички?
- В Стара Загора наистина има много силни спортове. Ние се гордеем с успехите на старозагорските спортисти и не подценяваме или надценяваме никого. Подпомагаме ги с възможното към момента. Ще има доволни, ще има и недоволни, но такава е ситуацията. Разбира се, всички имат нужда от подадена ръка и ние търсим възможности.
В тежка ситуация е и мъжкият баскетболен отбор. За него също търсим варианти. Дай Боже проблемите, които съществуват пред тези два клуба, да се решат трайно. Ние заедно трябва да търсим такова решение. Надявам се, че в близко бъдеще ще успеем да осъществим такава помощ и за всички останали клубове.

- Малко общини в България успяват да поддържат в добро състояние толкова спортни бази. Ще продължава ли Община Стара Загора да го прави и занапред, защото несъмнено това също е в помощ на клубовете?
- Наистина малко клубове в страната могат да разчитат на такава помощ, а това са също сериозни разходи и съвсем нормално е да се смята, че освен с директни субсидии, Общината помага на отборите и чрез предоставянето на базата. Такъв е случаят с футболния "Берое" и едноименния стадион. За последните 2 години са направени капиталови разходи за около 1 млн. лв. В тях се включват ремонти на седалки, тренировъчно игрище, зали на стадиона, огради и други текущи ремонти. Отделно от всичко това издръжката на стадион "Берое" е около 80 000 лв. на година, което несъмнено също е в помощ на футболния отбор. Знайно е, че в България не рядко се случва стадион да остане без ток и вода. Последният такъв случай е със стадион "Ботев" в Пловдив. Нали си представяте каква щеше да бъде ситуацията, ако "Берое" трябваше да плаща и тези разходи. А като прибавим и разходите по транспорта при гостуване и лагери, сумата се увеличава още. Разбира се, стадионът се ползва и от други клубове и именно затова казвам, че помагаме на всички.
През изминалата седмица се срещнах с президента на Федерацията по баскетбол Михаил Михов и изпълнителния й директор Георги Глушков. Те също ми благодариха, че помагаме на женския баскетболен отбор със залата и я поддържаме на добро ниво за българските стандарти.
На последната сесия се гласува и още една помощ за спорта в Стара Загора - закупуването на машина за поддържане на изкуствената настилка на тренировъчното игрище и ремонт на съблекалните за детско-юношеската школа. Неведнъж ръководителите на спортните клубове са благодарили за съдействието и условията, които Общината им оказва и предоставя, и аз съм убеден, че именно с такова добро сътрудничество се постигат поставените цели - добро представяне на всички спортове. Ние се доверяваме на всички и се радваме, когато спортистите ни печелят медали и постигат победи. Спортът е именно за това - да носи радост на хората. Ние, като Общинска администрация, искаме същото - старозагорци да са доволни от своите спортисти.

- В публичното пространство се говореше за възможността "Берое" да стане общински клуб. Възможно ли е това?
- Към момента това не е възможно, но ние не сме останали безразлични и помагаме. Всички дават примери с общините Своге, Монтана и Сливен, но там ситуацията е съвсем различна и сигурно финансирането не е само от Общината. Освен това нека се замислим колко културни и социални институции има в тези общини? Знаете, че на нашата територия са съсредоточени най-много социални заведения в цяла България. Естествено всичко това също са разходи от Бюджета на общината и ние нямаме намерение да ги прекратяваме, а напротив - да търсим възможности за създаване на още по-добри условия.

- Какво представяне очаквате от "Берое" през пролетния полусезон?
- Най-вече добра игра. Такава, каквато бе през есента, когато се представихме на много високо ниво и цяла България заговори за "Берое". Треньорският състав и гръбнакът на отбора се запазиха, което много ме радва и кара да мисля, че ще продължим да бъдем фактор и всички ще се съобразяват с нас. С резултатите несъмнено ще дойде и интересът от още спонсори, а именно това е целта - осигуряване на стабилно бъдеще. Използвам случая да пожелая на всички от отбора да са здрави и да се преборят за Купата на България. Сега това е мечтата на всички фенове.
Интервю на вестник Старозагорски новини

Още новини