Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев: Очаква ни бюджетен недостиг

Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев: Очаква ни бюджетен недостиг

Актуално

Приходите в общинския бюджет за следващата година ще бъдат с около 15% по-малко от предвидените за 2009 г., съобщи вчера на среща с кметовете от селата в общината градоначалникът проф. Светлин Танчев. "Причината, подчерта той, е икономическата криза, която ще продължи и през 2010-а."

По предварителни данни в местната хазна през тази година би трябвало да постъпят около 15 милиона лева от продажба на общински имоти. Проф. Танчев обаче уточни, че това едва ли ще стане, тъй като интересът на купувачите бил далеч от очаквания заради кризaта. Така на практика и бюджетът за тази година предстои да бъде ревизиран. "Ще отложим изпълнението на някои от проектите, които бяхме предвидили", каза кметът и посочи за пример реконструкцията на Централния кооперативен пазар в Стара Загора. За да придобие тържището съвременен европейски вид, били необходими около 1.2 милиона лева. Съдбата на пазара щяла да бъде последвана и от други не толкова належащи в момента проекти, за да се ликвидира очертаващият се дефицит от 15 милиона лева, пише вестник Старозагорски новини.
Има вероятност финансовата криза да удари и селата, прогнозира Танчев. Общинската администрация щяла да направи всичко възможно да осигури поне толкова средства, колкото и през настоящата година, но нищо не можело да се твърди със сигурност. В тази връзка кметът посъветва колегите си да прецизират заявките за 2010 г. и да посочат само дейности, които не търпят отлагане.
Градоначалникът обяви специален приемен ден за кметовете на малките населени места, който ще се проведе около Деня на Стара Загора. Вероятно дните ще бъдат два, за да могат да бъдат изслушани всички, уточни Танчев.
Вчера кметовете и наместниците по селата от общината се запознаха и с новия председател на местния парламент Тенчо Руканов. "Обърнат съм с лице към проблемите ви - декларира готовността си да помага той, - но сме в период на ограничени възможности."

Още новини