Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора предлага парична награда за кръвния център

Кметът на Стара Загора предлага парична награда за кръвния център

Актуално
награда кръвен център предлага кметът

Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора да получи награда в размер на 20 000 лева, ще предложи на предстоящата сесия на Общинския съвет кметът на областния град Живко Тодоров. Към настоящия момент никога не е имало недостиг на биопродукти за лечебните заведения в обслужвания от центъра район.

При атентата на 18.07.2012 г. на летище Сарафово, Районният център осигури необходимите количества кръв и кръвни продукти за пострадалите при терористичния акт. През 2012 година е увеличен обемът на дейността на центъра спрямо 2011 година, повишен е броят на кръводарителите и количеството преработена кръв, пише в мотивите си кметът.

Освен област Стара загора, Районният център по трансфузионна хематология обслужва още три области - Ямбол, Сливен и Бургас. Той предоставя необходимите количества кръв и кръвни съставки като извършва цялостната дейност по набирането, консервирането, преработката и диагностиката им. Те се събират от безвъзмездни кръводарители за нуждите на пациентите в болничните заведения от региона. Центърът осигурява в пълен обем изосерологичната и имунохематологичната диагностика на болните и кръводарителите, както и изследването на кръвта за трансмисивни инфекции. Основна цел е осигуряване на безопасно използване на кръвни продукти при лечението на болните в лечебните заведения.

На 29.11.2012 г. ще се навършат 12 години от откриването на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. В обновената и модерна структура, отговаряща напълно на европейските стандарти, работят 56 души с висока квалификация и професионален опит, което е гаранция за качеството на дейността и безопасността на донори и пациенти, пише още в предложението на кмета до общинските съветници, съобщиха от пресцентъра.

Още новини