Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора подкрепя провеждането на референдум за полигон Змейово (видео)

Кметът на Стара Загора подкрепя провеждането на референдум за полигон Змейово (видео)

Актуално

референдум змейовоГражданска инициатива За чист въздух над Стара Загора внесе петиция с 30 000 подписа до Европейския парламент. В нея се настоява Европейските структури да подпомогнат българското правителството в адекватното решаване на проблема, за да се осигури правото на чист въздух и чиста околна среда. От Гражданската инициатива искат източниците на обгазяване да бъдат затворени.

Също така, те настояват и за референдум за военно-изпитателния полигон Змейово - да съществува или да бъде закрит, защото, според тях, е основен виновник за замърсяването на атмосферния въздух.

Смятаме, че унищожаването на боеприпаси на полигон Змейово и на Баритна мина е причина за обгазяването на Стара Загора. Разполагаме с отговор на Министерството на отбраната, че България има сключени договори за утилизиране на боеприпаси, това се прави, но не се споменава къде. За нас е доказано в публичното пространство, че на полигон Змейово се утилизират боеприпаси, заяви Цвета Богданова от Гражданска инициатива За чист въздух над Стара Загора.

Полигонът е изпитателен и гарантирам, че на него не се унищожават боеприпаси. Всичко може да бъде доказано с документи и факти и приветстваме пълна проверка от страна на европейски експерти, каза Станимира Данева, връзки с обществеността на полигона, която е избрана за поста от неправителствени организации.

Дейността, която се извършва на полигон Змейово, а именно изпитване на боеприпаси, няма как да доведе до замърсяване на атмосферния въздух на град Стара Загора, категоричен е и директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Стара Загора (РИОСВ) инж. Пенка Начева.

В действителност, през ноември 2012 г. измервателната станция на РИОСВ в Зеления клин отчита 33 превишения за азотния диоксид. Според инж. Начева, това се дължи на няколко фактора, но не и в резултат на производствена дейност. Единият е, че трайните метеорологични процеси, не позволяват натрупано замърсяване да се разсее във височината. Станциите на полигона и около него, които са базирани в селата Остра могила и Ръжена, не са отчели никакви превишения на измерваните замърсители.

Другият фактор, който въздейства за повишаване на тези стойности и води до превишаването на нормата, е наличието на интензивен автомобилен трафик в района на станцията. Освен това, периодът съвпадна с началото на отоплителния сезон, в който все повече домакинства използват твърдо гориво, обясни още инж. Начева.

По време на пиковите превишавания на средночасовите норми при азотния диоксид на 26 срещу 27 ноември не са извършвани изпитания на полигона, увери Станимира Данева.

В подкрепа на провеждането на референдум за бъдещето на полигона се обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Аз смятам, че няма пречка да се произнесе населението за полигон Змейово, да се чуят аргументи за и против и да се изложат всички мотиви. Не трябва да има спекулации в определена посока и подобни прояви на насаждане на страх у хората. Смятам, че ако Общинският съвет гласува за провеждане на местен референдум ще покаже, че има прозрачност и че няма нищо, което да притеснява хората в Стара Загора. Нека хората сами да решат дали искат или не да има полигон в близост до Стара Загора, каза кметът.

Той очаква предложението да бъде внесено за разглеждане в местния парламент от негови членове.

На 14 януари от 11 часа представители на политическите групи в Общинския съвет на Стара Загора са поканени на дискусия от ВМРО, на която да обсъдят организирането на местен референдум за дейността на полигон Змейово.

 

 
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подкрепя провеждането на референдум за бъдещето на военния полигон край Стара Загора

Венета Асенова

Още новини