Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора обсъди с членовете на Ротари клуб важни проекти

Кметът на Стара Загора обсъди с членовете на Ротари клуб важни проекти

Актуално
Ротари клуб Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе домакин на среща с членовете на Ротари клуб Стара Загора, на която присъства и зам.-кметът инж. Янчо Калоянов. Този разговор е продължение на поетия от мен ангажимент към всички вас, по време на предизборната кампания, за редовни срещи, подчерта Живко Тодоров.

Те трябва да станат традиционни и да са в полза на града и общината. Това съвпада и с една от основните цели на Ротари клуб – да работи в името на обществото и на Стара Загора.

Бяха обсъдени най-важните европейски проекти и програми, по които работи администрацията, трудностите, които среща при някои от тях и реалната работа по изпълнението им, съобщиха от пресцентъра на Общината.

До 15 април трябва да внесем проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци, информира кметът. Нашата голяма цел бе да спасим този проект, тъй като консултантът не бе свършил добре своята работа. Въпреки това, в много кратък срок успяхме да го преработим и се надяваме на положителна оценка.

Представено бе и моментното състояние на проектите за интегриран градски транспорт, центровете за настаняване от семеен тип, за модернизирането на Онкодиспансера и Дома за възрастни хора на Старозагорските минерални бани. Бързата реакция на общинската администрация изигра основна роля, за да може Стара Загора да се възползва от възможността за саниране на детски градини и училища по Фонд Козлодуй, категоричен бе кметът.

До 31 март ще бъде предаден и проектът за уличното осветление в града, като целта е драстично да се намалят разходите за ел. енергия и управлението на осветлението да се извършва от един компютър в общината.

Сред темите на разговор бе и извършената структурна реформа и оптимизацията на работните места в общинската администрация, намаляването на туристическата такса и необходимостта от свежи пари за съфинансиране на европейските проекти. Имаме сигнали за интерес от страна на чужди инвеститори в Стара Загора, за което ще информираме обществеността, след като имаме ясен резултат от водените преговори, посочи Живко Тодоров.

Стара Загора заслужено спечели наградата за Бизнес град на 2011 г. на в. 24 часа и Дарик радио, категоричен бе председателят на Ротари клуб Стара Загора проф. Цанко Яблански. Най-важното е, че днес говорим за спечелени проекти и конкретна работа по тях, а не за намерения. За бизнеса в момента е от особена важност публично-частното партньорство и активното участие на общината в този процес.

На 28-29 април в Mall Galleria ще се проведе Ротари Експо 2012. Ще бъде представен бизнесът на ротарианци от България с участие на Ротари клубове от Балканските страни. Проф. Яблански запозна кмета и заместника му с намеренията на организацията и проектите, по които работи Ротари клуб в дългосрочен и краткосрочен план. Сред тях е идеята в скоро време Стара Загора да стане ротарианска столица на България, което ще допринесе за развитието на града.

Очаквам от всички вас работещи идеи, които да предлагате на общината, подчерта Живко Тодоров. Погледът отвън на знаещи и можещи хора е много важен, защото когато си от другата страна не винаги може да видиш най-добрите идеи.

В този дух бяха коментирани технологичните възможности за по-трайни пешеходни пътеки, развитието на летището, както и необходимостта за категорична намеса на общинската администрация, относно незаконната сеч и незаконното строителство от страна на ромите под Аязмото.

За първи път градоначалник на Стара Загора кани ротарианците, а не обратното, което е положителен знак за изграждане на добър диалог, бяха категорични участниците.

Още новини