Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора награди параолимпийци

Кметът на Стара Загора награди параолимпийци

Актуално
Даниела Тодорова

Кметът Живко Тодоров награди с почетни плакети на Община Стара Загора старозагорските параолимпийци, носители на медали от Световното първенство по лека атлетика, което се проведе наскоро в Дубай. На специална церемония той и заместникът му Йордан Николов поздравиха лекоатлетите Дечко Овчаров, Мустафа Юсеинов, Иванка Колева и Даниела Тодорова.

От общо 6 златни медала на българските параолимпийци през тази година, 4 са извоювани от състезателите на спортен клуб Атлет за хора с увреждания в Стара Загора, каза на церемонията Илия Лалов – председател на Българската параолимпийска асоциация, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той благодари на общинското ръководство за грижите и условията, които създават за развитието на спортистите с увреждания, и изрази надежда, че Община Стара Загора ще продължи и занапред да бъде добро място за тях.

Лалов връчи на кмета Живко Тодоров юбилеен плакет, посветен на 30-та годишнина на Българската параолимпийска асоциация. Гордея се със спортистите, които прославиха България и Стара Загора по света, надявам се с волята, която имат и с нашата подкрепа да постигнат още повече успехи, заяви кметът по време на церемонията. За нея не успя да пристигне Стела Енева, която също като останалите състезатели е завоювала редица отличия през отиващата си година.

Треньори на параолимпийците ни са Божидара Гулева, Георги Гулев и Радостин Тодоров. Всички български параолимпийци са покрили нормативите за участие в Параолимпийските игри, които ще се проведат в Лондон на 29 август 2012 година.

На днешната церемония юбилейни плакети получиха още Филип Данаилов- председател на Асоциацията на българските олимпийски клубове и Георги Димитров от отдел Образование, младежки дейности и спорт в общината.

Параолимпийските игри са второто най-мащабно събитие в света след Олимпийските игри. През 1952 г. участие вземат 2 нации и 150 състезатели. През 1960 г. участниците са 400 от 23 държави и се състезават в 57 състезания, отличени с медали. Великобритания се класира втора по брой на спечелени медали след Италия. През 1960 г. Рим е първият град домакин на Олимпиада, който използва олимпийските съоръжения за Параолимпийските игри. Церемонията по откриването е гледана от 5 000 зрители.През 2012 г. над 80 000 зрители ще гледат церемонията по откриването на Параолимпийските игри на 29 август 2012 г.

Още новини