Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора Живко Тодоров участва в церемония по откриване на Паметник на балканските градове в Истанбул

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров участва в церемония по откриване на Паметник на балканските градове в Истанбул

Актуално

Изцяло обновен парк и Паметник на балканските градове бяха открити на територията на Истанбул (квартал Zeytinburnu Kazlıçeşme), като това стана в присъствието на кметове от съседни на Турция държава. В церемонията взе участие и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заедно с кметовете на Истанбул, Атина, София и други градове.

Стара Загора е част от мрежата B40 Balkan Cities Network, създадена като платформа, за взаимодействие между различни градове, като са представени равнопоставено и работят с принципите за постигане на общи цели. Към днешна дата в мрежата влизат 45 града.

От деня, в който сме основани, ние предприемаме стъпки за развитие на регионалното сътрудничество и разширяване на тази платформа, която стартирахме с 23 града. - каза по време на церемонията кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

Мрежата B40 беше създадена преди през ноември 2021 година и за тези 12 месеца има постигнати резултати при осъществяване на търговски взаимоотношения и културни връзки. Паметникът на балканските градове е дело на художника Айхан Томак. Освен домакините на празника присъстваха също и кметът на Къркларели Мехмет Капакоглу, кметът на Атина Костас Бакоянис, кметът на Пула Филип Зоричич, кметът на Сараево Бенджамина Карич, кметът на Лакташи Мирослав Божич, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Свиленград Анастас Карчев и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора също работи усилено за постигане на по-големи търговски и културни връзки между България и Турция. В Палатата е създадено Направление Турция, чиято дейност се координира от Исмет Чавушоглу - управител на ЕЛТЕ инженеринг ЕООД. Звеното разполага с всички необходими условия и експертен капацитет за предоставяне на качествени услуги на бизнеса от двете държави и е първото по рода си в България. Бяха установени и ефективно се развиват контакти с много институции и организации от Турция и България, като тази дейност непрекъснато се разширява и се създават нови партньорства. Такива са партньорствата с: търговско-промишлените палати на Одрин, Текирдаг и Чорлу, Българо-турската търговско-индустриална камара и с други организации. Направлението беше организатор и партньор на важни двустранни бизнес събития, като международен онлайн форум Търговски и инвестиционни отношения България - Турция, проведен през март 2021 г. и Международния икономически форум, проведен в Чирпан през септември 2021 г. При последното издание на Фестивалът на виното и културното наследство Августиада 2022 Турция беше международен партньор.

Направлението активно съдейства за подпомагане на инвестиционните интереси на турския бизнес в района на Стара Загора. В резултат на това има реализирани няколко успешни инвестиции. 

Координирането на всички дейности, които водят до развитие на културните и търговските отношения между Турция и България, и по-конкретно двустранните връзки на ниво и градове, като инициативите на мрежата B40 Balkan Cities Network, са силен стимул за повишаване на икономическия растеж и стандарта на живот - казват от ръководството на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

През август 2022 г. представители на туроператорски фирми, членки на Асоциацията на туроператорите от европейската част на Турция (TURSAB) беше на тридневно посещение в Стара Загора. Групата беше водена от председателя на асоциацията Орхан Чеби, включваше 14 специалисти в туристическия бранш и двама журналисти, които ще информират чрез своите медии за посещението в Стара Загора. Гостите бяха от Северна Турция, от градовете Одрин, Чорлу и Текирдаг, а посещението им е по инициатива и покана на Община Стара Загора, Търговско-промишлената палата - Стара Загора и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите - Стара Загора.

Най-силно развиващата се и най-мощната икономика до границата на България е турската и затова има много голям потенциал за сътрудничество и развитие. Целта на посещението на турските специалисти е те да се запознаят на място и да получат преки впечатления от възможностите, които Стара Загора и регионът предлагат за туризъм - уточни председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов.

През тази седмица, на 13 ноември 2022 г., в Стара Загора ще бъде се проведе поредният двустранен бизнес форум с представители на бизнеса на Турция и от страна на домакините. Градът е домакин на голяма бизнес делегация от Асоциация на индустриалците и бизнесмените в Ескишехир Румели (ЕРИАД), Турция. Посещението е организирано от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и е в изпълнение на програмата за развитие на търговско-икономическите ни отношения с Република Турция.

Форумът с делегацията от ЕРИАД и представители на българския бизнес е в Бест Бутик Хотел.

Снимка: rayhaber.com

Още новини