Начало Новини Актуално Кметът на Стара Загора иска да се запази парк Бедечка

Кметът на Стара Загора иска да се запази парк Бедечка

Актуално

кмет Стара Загора да се запази парк БедечкаКметът на община Стара Загора Живко Тодоров внесе за разглеждане в Общинския съвет предложение за запазване на парк Бедечка. Тази стъпка е в резултат на проведените разговори между него и представители на инициативния комитет за запазването на парка. По време на срещите бяха изнесени всички факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията.

Общинският съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. Августа Траяна на юг, алеята на предприятие Труд на север, ул. Иван Вазов на запад, ул. Хан Тервел и пътя за с. Люляк на изток, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като Бедечка, са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване от ул Христина Морфова – на север, до алеята към предприятие Труд, до ул. Августа Траяна, а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство.

Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото Загорка. Голяма е вероятността ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат. Това са само част от мотивите на кмета Живко Тодоров, за да застане зад каузата да се спаси паркът. 

Още новини