Начало Новини Актуално Кметът на Павел баня е отстранен от длъжност, потвърди Апелативен съд - Пловдив

Кметът на Павел баня е отстранен от длъжност, потвърди Апелативен съд - Пловдив

Актуално

кмет Павел баня остранен длъжност Апелативен съдКметът на община Павел баня Станимир Радевски е отстранен от длъжност, това потвърди Апелативен съд - Пловдив, пред който градоначалникът обжалва решението на Окръжен съд - Стара Загора. Радевски беше арестуван преди две седмици от служителите на сектор Борба с организираната престъпност от Стара Загора за длъжностно престъпление.

Заедно с него е задържан и Теньо Паунов, съпруг на зам.-кмета на общината Милена Паунова. Той неправомерно е станал собственик през 2008 г. на пет урегулирани поземлени имота със сгради и съоръжения, които представляват плажен и увеселителен комплекс, с което общината е ощетена с над 803 000 лева.

Според съдия Ива Стефанова от Окръжен съд - Стара Загора има достатъчно основания кметът да бъде отстранен от заемания пост, защото се разследва за престъпление по служба. И в качеството си на длъжностно лице може да повлияе на обективните процесуални действия.

До 2005 години Паунов е стопанисвал общинския плаж в Павел баня. Договорът му изтича и общината сключва нов със съпругата му Милена Паунова. Теньо Паунов, обаче, внася иск в съда, че е направил подобрения на плажа, които общината трябва да му изплати.

През 2008 година се прави втори иск пред съда за пропуснати ползи и следствие на него, без съдът да се е произнесъл, общината решава, че е по-добре да направи споразумение и по някакъв начин да уреди отношенията с фирмата. В резултат на това се извършва прехвърляне чрез договори срещу вземане.

Няма решение на Общинския съвет, което да оправомощава кмета да извърши тези действия, още повече, че въпросните терени са публична общинска собственост и по закон той няма право да ги продава, обясни на пресконференция директорът на ОД на МВР - Стара Загора старши комисар Алекси Алексиев.

Решението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване или на протест.

Венета Асенова

Още новини