Начало Новини Актуално Кметът на Казанлък Стефан Дамянов оглави гражданско сдружение

Кметът на Казанлък Стефан Дамянов оглави гражданско сдружение

Актуално

Сдружение Гражданско управление бе учредено в Казанлък в края на миналата седмица. За негов председател бе избран кмета на града Стефан Дамянов. В Устава на новата формация е записано, че тя ще изповядва ценностите на патриотизма, суверенитета и националната независимост на България.

Учредяването стана при закрити врата и на него не бяха допуснати журналисти.
144 са учредителите на новото сдружение. Сред тях са бизнесмени, кметове на населени места, общественици. Основната му цел е прякото участие на гражданите в местната власт. Избран бе 11-членен Управителен съвет, начело с кмета Дамянов. В състава му влизат още Росен Георгиев, директор на „Българска роза-Севтополис“, бизнесмените Петър Пепелешков и Христо Станчев, кметовете на селата Кънчево Кольо Иванов, на Средногорово Станимир Караджов и на Долно Изворово Ферид Бекиров.
„Кметът и общинските съветници не са достатъчни, за да се чуе гласът на гражданите“, каза Стефан Дамянов. Той допълни, че движението ще съдейства и отстоява пълноценното включване на гражданите в обсъждането и вземането на решения, които касаят местните общности, ще работи за засилване ролята и участието на гражданите в местното самоуправление.

В Устава на новата формация се казва, че важна цел на новата формация е и гражданският контрол върху дейността на местните власти. Това ще става чрез взмаимодейстиве с Националната асоциация на общините в Р България за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация в посока на засилване на правомощията на кметовете на общините и населени места, както и чрез изграждането по квартали и населени места на групи за обществен контрол.

Ръководен орган на формацията „За гражданско управление" ще е Общото събрание. Новото сдружение ще се финансира чрез дарения, членски внос от 1 лев, управление на собствено имущество, средства от държавата, пари от международни организации и други, незабранени от закона източници.

Информация: вестник Новината

Още новини