Начало Новини Актуално Кметът на Казанлък обяви инициативата В името на розата

Кметът на Казанлък обяви инициативата В името на розата

Актуално

Музей на розата

В навечерието на един от най-красивите пролетни празници Цветница, кметът на Казанлък Галина Стоянова инициира националната инициатива В името на розата. Целта е Музеят на розата да бъде изваден от приземието, където е настанен временно от няколко десетилетия, а за уникалната му колекция да бъде изграден нов сграден комплекс в парка Розариум.

Музейната експозиция за розата е създадена през 1967 г. 45 години по- късно символът на България продължава да се помещава в мазето на сграда, собственост на Института по розата и етеричномаслените култури, която потъва заради особеностите на терена, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Помещението категорично не отговаря дори на минималните изисквания на съвременните музейни стандарти. Изложените екземпляри са подбрани не на базата на изключително интересния архив на музея, а на принципа това, което няма да мухляса и да бъде повредено. В мрачното и влажно помещение може да бъдат видяни уникални съдове, конкуми, каси за съхраняване на скъпоценния продукт; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски фирми; оригинални снимки на розотърговски фамилии и др., представяйки историята на българското розопроизводство от Възраждането до края на XX век. Казанлък обаче, не може да представи пълноценно и по съвременен начин уникалните експонати на розовата култура.

И въпреки интереса на хиляди чуждестранни и български туристи да посетят музея, туроператорите все по-често избягват да го включват в програмите си, тъй като се чувстват неудобно от вида на мястото, в което е настанен символът на страната. Очевидно е, че каузата за изграждане на съвременна сграда за Музея на българската розата е въпрос на национално самоуважение.

Първите, които ще подкрепят кампанията В името на розата, са учениците и преподавателите от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн Акад. Дечко Узунов в Казанлък. Младите художници подготвят изложба, която искат да покажат в Народното събрание в края на май, когато започва Фестивалът на розата. Те ще призоват народните избраници да предложат конкретни мерки за достойното представяне на националния символ. С надеждата, че догодина, когато ще се чества един век на празниците на българската роза, царицата на цветята ще посреща гостите си в нов дом, а не в мазето.

Музей на розата

Още новини