Начало Новини Актуално Кметът Живко Тодоров се срещна с посланика на Русия Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова

Кметът Живко Тодоров се срещна с посланика на Русия Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова

Актуално

По покана на кмета Живко Тодоров на двудневно посещение в Стара Загора беше Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България.

За нас Вашата визита е много важна. Ние имаме много добри отношения с Русия и искаме да задълбочим сътрудничеството си в сферите на културата, културния обмен и образованието, каза в приветствието си градоначалникът. Той припомни, че Стара Загора и руският град Самара са побратимени градове и са осъществявали общи инициативи. Г-жа Елеонора Митрофанова изказа своята благодарност за поканата и заяви, че това е първото ѝ посещение в Стара Загора, по време на което е останала очарована от хилядолетната история на града. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство, както и актуални въпроси.

Кметът подари на Нейно превъзходителство каменен релеф Лъвица с лъвче, символ на Стара Загора и отправи покана за ново гостуване в града.

По време на визитата посланикът посети още Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, където поднесе цветя и отдаде почит към всички загинали по време на Руско-турската война. Тя с интерес разгледа богатата експозиция в Регионалния исторически музей- Стара Загора, където изрази възхищението си към богатата и ценна музейна експозиция и се докосна до копието на Самарското знаме, което се съхранява в музея.

Г-жа Митрофанова се срещна и с Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и гостува в СУ Максим Горки, Тракийски университет и в Руския център в Регионалната библиотека Захарий Княжески.

Още новини